Нов играч влиза в битка за тематични фондове в Европа

Американския Global X пуска два нови продукта в региона в петък

19:25 | 18 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от основните играчи на американския пазар за тематични борсово търгувани фондове  (ETF) прави първите опити да завладее Европа.

Базираната в Ню Йорк Global X пуска два нови продукта в региона в петък, което е първото навлизане в европейската индустрия, оценявана на 1.3 долара. Пазарът в Европа е вторият по големина след САЩ. 

Компанията залага, че в крайна сметка Европа ще се окаже също толкова гостоприемна за тематични фондове, които проследяват категории като грижа за домашни любимци, спорт или работа от разстояние, а не традиционните критерии. Активите на тематични американски ETF-и са нараснали до 111 млрд. долара тази година, тъй като инвеститорите на дребно се ориентират към лесно разбираемите продукти.

Най-големият актив,

Най-големият актив, търгуван на борсата на Global X, се е увеличил повече от два пъти от най-ниските си нива през март. Графика: Bloomberg

„Много от тенденциите, които наблюдаваме на пазара на ETF в САЩ през последните пет години, очакваме да видим и в Европа през следващите пет“, каза Луис Берруга, главен изпълнителен директор на Global X, в телефонно интервю за Bloomberg.

ETF на Global X Video Games & Esports (HERU) и Global X Telemedicine & Digital Health Fund (EDOC) ще се листват на Лондонската фондова борса. 

Global X, придобита от Mirae Asset през 2018 г., разполага с активи от над 19 млрд. долара в над 70 фонда. Компнията беше пионер в тематичните ETF-и, а най-големият му продукт е борсово търгувания фонд Global X Robotics & Artificial Intelligence за 2,3 милиарда долара (BOTZ).

Фирмата е наела двама ръководители за новия си офис в Лондон по-рано тази година. Компанията иска да представи между пет и 10 ETF-и през следващата година и да листва продукти на борсата Deutsche Boerse Xetra, посочват от Bloomberg.