Добър поток от IPO през 2021г. в Италия, прогнозират анализатори

Само 15 компании станаха публични в Милано през 2020 г.

13:18 | 13 декември 2020
Обновен: 13:21 | 13 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като Милано приключи 2019 г. като най-доброто място за листвания в Европа, подчертавайки широкия спектър от семейни микробизнеси в Италия, пазарът за първични публични предлагания в Италия беше кратериран тази година, тъй като инвеститорите се отказаха по време на пандемията.

След година, в която бяха регистрирани 35 първични публични предлагания (IPO) на стойност 2,9 милиарда долара през 2019г., само 15 компании станаха публични в Милано през 2020 г., като събраха само 745 милиона долара, според данни, събрани от Bloomberg. Дори и с три първоначални публични оферти в ход, Италия изостава от Обединеното кралство, Швеция и Норвегия по брой сделки.

„В сравнение с други страни Италия определено е пострадала повече тази година от страна на IPO“, каза Марко Давидди, ръководител на стратегията и трансакциите за Средиземноморския регион в Ernst & Young. Активността на сделките на Алтернативният инвестиционен пазар (AIM) се е засилила през последните седмици и „предстои и набор от сделки, така че очакваме да видим добър поток от IPO през първата част на 2021 г.“

Условията за бизнес през 2020 г. бяха срещу традиционните силни страни на Италия - малки и средни компании в сектори, включително производство, потребител и търговия на дребно. Тези категории „са пострадали повече в контекста на пандемията“, каза Дейвид, докато технологиите, здравеопазването и промишлеността доминираха в глобалната IPO дейност тази година.

Базираните в Милано банкери посочват засилването на активността от юни като положителен знак за следващата година. „Повечето сделки са сключени през втората част на годината и са се справили доста добре“, каза Масимо Гионсо, главен изпълнителен директор на CFO SIM SpA.

Антонио Амендола, мениджър в Acomea Sgr SpA, заяви, че следващата година „може да бъде по-добра от 2019 г. по отношение на първичните публични предлагания, тъй като предстоят много положителни катализатори“, включително подобряванеТо на икономиката и облекчението от Европейския фонд за възстановяване, като Италия е настроена на вземе най-големия дял.