Berkshire на Уорън Бъфет се превръща в собствената си най-голяма инвестиция

Конгломератът е преминал към обратно изкупуване на акции за 15,7 милиарда долара през първите девет месеца на тази година

18:01 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Уорън Бъфет тихо прави огромни залози на добре известен конгломерат със стотици хиляди служители по света - Berkshire Hathaway, пише The Wall Street Journal.

Въпреки че Бъфет беше изправен пред нарастващ натиск през тази година да използва средствата в размер на близо 150 милиарда долара за покупка на значителен дял или бизнеса на цяла компания, най-известният инвеститор в света осъществи малко придобивания. Сред няколкото сделки, които той сключи през 2020 г. до момента, са покупката на енергийния бизнес на Dominion Energy  от Berkshire Hathaway и инвестициите за шест милиарда долара в пет японски компании.

Berkshire също инвестира 250 милиона долара в първоначалното публично предлагане на Snowflake.

Никоя от тези инвестиции обаче не може да бъде определена като голяма, имайки се предвид мащаба на Berkshire Hathaway и наличните средства на конгломерата.

Всъщност най-голямата покупка на компанията е тази на собствените ѝ акции. Berkshire е купила акции за 9 милиарда долара от своите през третото тримесечие, с което общите обратни изкупувания на компанията за първите три тримесечия на 2020 г. възлизат на 15,7 милиарда долара.

Това е контраст спрямо мисленето на Бъфет и годините, в които той отказваше да купува акции на Berkshire.

Според анализатори една от основните причини Бъфет да премине към обратно изкупуване на акции е, че придобиванията са по-трудни в настоящите условия. Има малко дружества, които могат да посрещнат стандартите на корпорация с размера на Berkshire.

“Berkshire Hathaway постигна размер и зрялост и вече не е растяща компания”, заяви Уитни Тилсън, основател и главен изпълнителен директор на Empire Financial Research. 

Дори след милиардите за обратни изкупувания на акции, средтвата и облигациите на Berkshire са в размер на общо 145,7 милиарда долара към края на септември. Никой не очакваше Бъфет да не използва толкова много капитал към този момент.

“Няма начин да дойда отново тук след три години и да ви кажа, че разполагаме със 150 милиарда долара кеш или повече и смятаме, че правим нещо блестящо по този начин”, заяви Бъфет в рамките на годишна среща през 2017 г.

Изненадващо за някои инвеститори е, че Бъфет не премина към сделки по време на разпродажбите на пазара през март.

В началото на финансовата криза през 2008 г. Бъфет инвестира над 15 милиарда долара в компании като Goldman Sachs Group и General Electric. Този път обаче Федералният резерв на САЩ реагира по-бързо и стабилизира пазара.

“Фед доста често става директен конкурент на Berkshire”, отбелязва Тилсън, като добавя, че условията, при които централната банка финансира дълга са много по-добри от тези, предлагани от Бъфет по време на рецесията през 2008 г.

Лорънс Кънингам, професор по право от университета "Джордж Вашингтон", гледа на отбратните изкупувания като начин за задържане на инвеститорите в трудните времена.

Бъфет насърчи култура на търпеливи акционери, които държат своите инвестиции в Berkshire в продължение на десетилетия. “Разпадането на тази инвестиционна култура може да доведе до смущения, след като Бъфет напусне Berkshire”, смята Кънингам.

Чрез обратно изкупуване на акции от краткосрочни инвеститори Бъфет всъщност стеснява инвестиционния фонд на компанията до дългосрочните.

“Това е много полезно за Berkshire след Бъфет”, посочва Кънингам. “Така се управлява качествена база от акционери”, добавя той.