Уорън Бъфет успя да отбележи още един рекорд – по обратно изкупуване на акции

Бъфет вижда акциите на собствената си фирма като добра инвестиция

17:09 | 7 ноември 2020
Обновен: 17:10 | 7 ноември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Уорън Бъфет премина от позиция, в която избягваше изкупувания на акции до огромен по обем изкупувания, съобщава Bloomberg.

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway извърши през третото тримесечие обратно изкупуване на собствени акции на стойност около 9 млрд. долара – повече, отколкото са били изкупени, в която и да е друга пълна година.

Докато много компании спряха или намалиха обратното изкупуване на акции, за да запазят капитала си по време на пандемия, Бъфет вижда акциите на собствената си фирма като добра инвестиция в момент, когато той изрази загриженост за няколко други сектора. С покупките на акции през последното тримесечие общата стойност на обратното изкупуване достига до 16 млрд. долара – и това е най-мащабният подобен ход до момента, предприет от американска компания с изключение на Apple, което се оказва и най-голямата инвестиция на Бъфет.

Обратното изкупуване

Обратното изкупуване на акции на Berkshire Hathaway. Графика: Bloomberg

Обратните изкупувания позволиха на Бъфет да намали разполагаемите кешови наличности в Berkshire през третото тримесечие, като те са понижиха леко до 145,7 млрд. долара. Средствата, които все още му дават достатъчно капитал, който да използва за придобивания, покупки на акции или обратно изкупуване, напоследък се натрупват по-бързо, отколкото Бъфет може да ги инвестира в активи, които да дават по-висока доходност.

Засилените изкупувания показват вярата на Бъфет в перспективите на конгломерата.

Акциите на Berkshire поскъпнаха с 20% през третото тримесечие, надминавайки ръста на индекса S&P 500 от 8.5% през същия период. И компанията ускори обратно изкупуването си, дори когато акциите повишаваха цената си през тримесечието.

Оперативна печалба

Бизнесът на конгломерата леко се възстанови от спада през второто тримесечие. Печалбата в железопътния транспорт, макар и все още по-ниска от година по-рано, беше по-висока от трите месеца, приключващи на 30 юни, а комуналните услуги на Berkshire отчетоха най-високата си тримесечна печалба от повече от десетилетие. И все пак оперативната печалба спада с 32%, засегната от първата загуба на застрахователно звено от края на 2019 г.

Управителният съвет на Berkshire обяви промяна на политиката през юли 2018 г., която позволи на Бъфет и неговия бизнес партньор Чари Мънгър да изкупуват обратно акции, когато цената е под това, което считат за присъщата стойност на Berkshire. Преди това те не можеха да извършват обратно изкупуване, ако цената беше с повече от 20% над текущата балансова стойност.

Апетитът на Бъфет за акции не се ограничава до собствените му ценни книжа. След като продаде най-много акции на нетна база от повече от десетилетие през второто тримесечие, Berkshire обърна курса през следващите месеци, купувайки акции на нетна база на стойност 4,79 млрд. долара акции през третото тримесечие.

Инвестициите на компанията донесоха почти 25 милиарда долара инвестиционни печалби на фона на пазарното рали, като това помогна чистият доход да се удвои почти двойно въпреки спада в оперативната печалба.