Златните ETF-и отчитат най-големи разпродажби от март насам

Новините за напредъка в разработването на ваксина срещу Covid-19 намалиха търсенето на активи убежища

14:31 | 13 ноември 2020
Обновен: 14:31 | 13 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, се насочиха към най-големия седмичен отлив на капитал от март насам, тъй като перспективата за коронавирусна ваксина ограничи търсенето на убежището, предава Bloomberg.

Инвеститорите са продали почти 18 тона от златни ETF-и през тази седмица досега, след като съобщението на Pfizer Inc. за напредъка по разработването на ваксина предизвика надежди за повратна точка в борбата срещу пандемията. Цените на кюлчетата също са в ход за седмичен спад, въпреки че случаите на вируса нарастват в много страни, а централни банкери предупреждават, че ваксината няма да сложи край на икономическите предизвикателства.

„Инвеститорите вече се притесняват да държат дълги златни позиции, защото всяко рали се сблъсква с тухлена стена“, каза Джорджет Боеле, анализатор на благородни метали в ABN Amro Bank NV.

През тази седмица цената на златото намалява с 3,7%, отчитайки най-голям спад  от края на септември. Собствеността на ETF-ите е спаднала до 3436,4 тона от четвъртък, най-ниското ниво от шест седмици, показва първоначалната оценка на Bloomberg.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка и Конгресът вероятно ще трябва да направят повече, за да стимулират възстановяването в бъдеще. Още стимули се планират и от страна на Европейската централна банка.

"Това би трябвало да помогне на златото да поскъпне през първата половина на следващата година, след като пандемията бъде овладяна, но разхлабената парична политика все още е налице", смята Джовани Стауново, анализатор в UBS Group AG.

„Златото трябва да намери подкрепа през първото полугодие, тъй като по-силните очаквания за растеж - движени от евентуално въвеждане на ваксини - и по-високите цени на петрола тласкат инфлационните очаквания нагоре“, пише той в бележка.

Банката повиши прогнозата си за цената на златото в средата на 2021 г. до 2000 долара за тройунция.