Wall Street обича производителите на електромобили и липсата на приходи не е проблем

Никога преди толкова много компании без приходи не са се листвали с толкова високи оценки, посочва професор от Университета във Флорида

22:00 | 21 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

По-рано тази година стартъпите за производство на електрически превозни средства Hyliion, Fisker и Lordstown Motors бяха малки компании с десетки души в екипите си. Две от дружествата имат прототипи, нито едно от тях не генерира приходи.Днес всяка от тези компании се оценява на над три милиарда долара от инвеститорите, пише The Wall Street Journal.

Секторът на електромобилите се радва на все по-голям интерес. Отвъд ръста в цените на книжата на пионера в сферата Tesla и прилива на компании без печалба, които се листват на борсата, инвеститорите се надяват да открият следващия гигант на автомобилния пазар, трансформиран от изоставянето на двигателите с вътрешно горене.

Два електически стартъпа се листнаха на борсите през последните месеци, докато четири други компании за производство на електрически превозни средства и батерии обявиха планове да го направят. Всяка една от тях има малки или никакви приходи.

“Никога преди толкова много компании без приходи не са се листвали с толкова високи оценки”, посочва професорът по финанси Джей Ритър от Университета във Флорида.  

Поддръжниците на компаниите за електрически превозни средства твърдят, че новата ера при автомобилите е отворила пространство за нови конкуренти и компании. Регулациите в някои страни и Калиформия, които изискват наличието на повече елекромобили, създават цял нов пазар, посочват инвеститорите, като смятат, че гигантите в сектора няма да са достатъчно бързи, за да се конкурират.

Дори само един от стартъпите да се превърне в голяма компания за електромобили, той може да бъде оценен на десетки милиарди долари, смятат участници на пазара.

Преди 2020 г. има само пет американски компании без продажби, които са се листвали на борсата с оценка от поне три милиарда, става ясно от данните на Ритър.

Цената на акциите на Tesla, която се увеличи над четворно през тази година, обърка мнозина в сектора. През май главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск заяви, че книжата ѝ са твърде скъпи. Пазарната капитализация на Tesla достигна около 400 милиарда долара - приблизително пет пъти колкото общата оценка на  General Motors и Ford. Някои от поддръжниците ѝ вярват силно на иноватора Мъск и че стартът на Tesla ще ѝ даде значителен пазарен дял в доминираното от електромобили бъдеще.

Критиците на инвеститорския ентусиазъм около електрическите превозни средства дават за пример Nicola, която създава камиони, задвижвани от водородни горивни клетки и батерии. След като Nikola се листна на борсата през юни чрез компания за придобиване със специално предназначение, оценката ѝ бързо премина 30 милиарда долара, което я нареди на четвърто място по капитализация след Ford.

Доклад от септември обаче обвини Nikola, че преувеличава по отношение на елементите от нейната технология и прогреса ѝ, което обезцени акциите на компанията с близо 50%. В резултат на това основателят и тогавашният главен изпълнителен директор на Nikola напуснаха компанията. И двамата отрекоха обвиненията.