IPM: Взаимовръзката между устойчивите инвестиции и ползите за инвеститорите е все още неясна

Управляващият директор на шведския хедж фонд заяви, че светът на ESG не е разбран напълно

17:27 | 1 октомври 2020
Обновен: 17:27 | 1 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управляващият директор на хедж фонда IPM с активи на стойност 2,5 млрд. долара заяви, че клиентите биха искали да вложат парите си в устойчиви инвестиционни стратегии, но към този момент не са убедени в потенциалните ползи от подобни инвестиции, когато става въпрос за възвръщаемост, предава Bloomberg. 

Серж Хоулс, управляващ директор и ръководител отдел "Клиенти" към IPM със седалище в Стокхолм, коментира, че засега все още няма достатъчно информация за въздействието на възвръщаемостта от преминаване към инвестиции за екологични, социални и управленски цели (ESG).

„Компромисът между риска, алфата (разликата между реализирана и очаквана възвръщаемост) и ESG все още не е добре разбран, най-вече в случая с дългите-къси портфолиота“, заяви Хоулс.

IPM, която заедно с около 3000 други фонд мениджъри подписа Принципите на отговорното инвестиране, наскоро назначи портфолио мениджъри от Goldman Sachs, които да окажат съдействие за изграждането на алтернативни стратегии по отношение на премии за риск. Хоулс заяви, че IPM „ще включи ESG фактори както на макро, така и на микро ниво“.

Миналата година IPM беше обявен за най-добрия консултант с голяма пазарна капитализация за търговия с борсово-търгувани стоки за петгодишен хоризонт от CME Group и BarclayHedge. Но систематичната макро стратегия на IPM претърпява трета поредна година на загуби и фонда беше принуден да намали обхвата на дългите си позиции, зададени през 2019 г., позовавайки се на текущата предизвикателна среда.

Хоулс коментира, че клиентите "се двоумят дали да жертват алфата и обещаната възвръщаемост от стратегиите за абсолютно възвръщане на инвестициите и затова ESG инвестициите остават по-встрани."

Светът на ESG

Липсата на стандартизирани данни в света на ESG рискува да намали растежа в тази област, тъй като някои инвеститори започват да се съмняват какво всъщност стои зад понятието. Европейският съюз е в процес на въвеждане на нова данъчна икономика, която да допринесе за по-голяма прозрачност.

Миналата седмица бизнес групи, включително счетоводните фирми от „Голямата четворка“, се събраха, призовавайки за въвеждане на единни ESG стандарти.

Но влиятелните регулаторни органи в САЩ предупредиха паричните мениджъри, че тяхна е отговорността като доверени лица да гарантират най-добрата възможна възвръщаемост за клиентите им, независимо от съображенията за ESG.

По думите на Хоулс от IPM промяната очевидно е в ход, като „нарастващ брой“ инвеститори превръщат ESG в стандартна част от процеса на тяхната надлежна проверка, преди да разпределят средства. Но това търсене в момента се ръководи от „убеденост, тъй като връзката между алфа и ESG все още е слаба", добави още Хоулс

Навсякъде другаде мениджърите на хедж фондове изпитват нарастващ натиск от институционални клиенти, като например пенсионни фондове,  да осигуряват повече прозрачност около своите ESG стратегии.

Ерик Ейдолф, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм хедж фонд Nordkinn Asset Management, заяви, че „е видял ускоряващата се тенденция на нашите институционални инвеститори да изискват по-подробна информация за това как прилагаме устойчивостта". Но Ейдолф също така предупреди, че ESG се превръща в масов феномен и портфолио мениджърите не могат вече да го игнорират.