Страховете за втора вълна на короновируса в Европа се превръщат в реалност

Франция достигна нов пик на заразени, а броят на случаите в Германия и Великобритания продължава да нараства

18:07 | 8 септември 2020
Обновен: 18:16 | 8 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страховете на Европа от ново избухване от пандемията от коронавирус се превръщат в реалност, след като Франция достигна нов пик на заразени, а инфекциите в Германия и Великобритания продължават да се увеличават след по-небрежното отношение към мерките по време на летния сезон, съобщава Bloomberg,

По-ранните противопепидемични затваряния нанесоха силен удар върху европейските икономики и властите се съпротивляват на подновените национални ограничения за движение. Въпреки отчетените хиляди случаи на ден, ситуацията е много по-различна от тази през март и април. Смъртността нараства с по-бавни темпове и болниците все още са в състояние да лекуват болни. Така натискът върху европейските лидери да предприемат драстични действия е минимален. Или поне засега.

Потвърдените случаи във Франция се увеличиха с 4 203 в понеделник. Седемдневната подвижна средна стойност продължава да нараства през последните седмици и надхвърли 6 000 в петък, като надвиши предишните пикове през март и април.

„Този вирус циркулира и хиляди случаи на ден са много, така че от тази призма това е обезпокоително. Рискът за нарастване на хоспитализациите и смъртните случаи през следващите седмици е реален", заяви здравният министър на Франция Оливие Веран в интервю по радио „France Inter“.

Германия регистрира 1 898 нови случая за последното денонощие - най-много заразени от април месец насам, сочат данни на университета Джон Хопкинс. Въпреки че това е несъпоставимо със 7 000 случая на ден, регистрирани в разгара на пандемията, германското министерство на здравеопазването предупреди, че ситуацията продължава да бъде „динамична и сериозна“.

Четиринайсет-дневен общ

Великобритания съобщи за почти 3000 случая в понеделник, като през последните дни инфекциите са се повишил до най-високите си равнища от май. Увеличението до голяма степен се дължи на заразяване на по-млади хора. Здравният министър Мат Ханкок предупреди за опасностите за игнорирането на мерките за социално дистанциране и предупреди, че това може да увеличи разпространението на вируса.

„Хората се отпуснаха твърде много, сега е моментът да се ангажираме отново и да осъзнаем, че това е продължаваща заплаха за нас“, каза Джонатан Ван Там, заместник-главният експерт по здравеопазването на британското правителство пред BBC.

Премиерът Борис Джонсън призова служителите да се върнат в офисите и отвори отново училищата в опит да се даде тласък на икономиката след най-тежката рецесия от близо един век. Правителството предприе мерки за въвеждане на локални затваряния в районите, където вирусът се разпространява.
В понеделник Великобритания обяви налагането на 14-дневна карантина за пристигащи от острови, включително Крит и Санторини. Макар че подобни ограничения не обвхащат континенталната част на Гърция, този ход създава доптлнителен хаос за пътниците и е допълнителен удар за туристическия сектор. 

От EasyJet заявиха, че компанията се е отказала от плана си за увеличаване на броя на полетите за текущото тримесечие заради променящите се ограничения в цяла Европа.

Броят на смъртните случаи на Covid-19 във Франция остава доста под нивата, отчетени в разгара на пандемията преди пет месеца. В Германия смъртните случаи останаха под 10 през повечето дни от последните няколко седмици спрямо стотиците дневни смъртни случаи през април. За последните 24 часа в Германия има само един починал човек.

Френското министерство на здравеопазването обяви, че коронавирусът отново се разпространява прогресивно и по-големия брой тестове не дава обяснение при скока при случаите. Според френските власти мерките за превенция не се прилагат толкова стриктно особено сред младите, като пикът в момента най-вероятно се дължи на възобновяването на социалните контакти през лятото.

По-голямата част от новите случаи на заразяване във Франция са на хора на възраст между 15 и 44 години. По думите на френското здравно министерство при възрастните хора, които са по-уязвими, случаите нарастват по-бавно, тъй като са по-дисциплинирани към мерките. 

Френският премиер Жан Кастекс заяви, че страната не може да си позволи ново цялостно блокиране. Вместо това на преден план трябва да бъдат въведени по-целенасочени ограничения. Този месец Франция направи носенето на маски задължително за компании, чиито служители работят в затворени пространства, а в градовете от Париж до Марсилия тази мярка важи и за открито.

Междувременно Испания съобщи за 2 440 нови случая в понеделник спрямо 4 550 регистрирани в петък.Докато все още новите случаи са под нивата от пика на кризата -  8 000 души на ден, то децата се връщат на училище, което допринася за опасенията, че броят на заразените може да се приближи до пиковите нива. В опит да ограничи огнището в Мадрид испанското правителство наложи заповед за ограничаване на социалните събития в публични и частни пространства до не повече от 10 души. В продължение на няколко дни в испанската столица се регистрира най-високата степен на заразяване в цялата страна.