Бизнес активността в САЩ нараства до 18-месечен връх

Общият индекс на мениджърите по поръчките нараства с 4,4 пункта до 54,7 пункта

18:29 | 21 август 2020
Обновен: 18:30 | 21 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg
Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Бизнес активността в САЩ нараства през август до най-високото ниво от началото на миналата година, след като бързият ръст на производството се пренесе и в сектора на услугите, сигнализирайки, че възстановяването се разширява, съобщава Bloomberg. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките нараства с 4,4 пункта до 18-месечен върх от 54,7 пункта, става ясно от данни на групата, публикувани в петък. Стойности над 50 пункта разделят експанзията от свиването, а показателят се повишава с почти 28 пункта спрямо достигнатото дъно през април. Въпреки че активността в САЩ нараства по-бързо, отделни данни показаха забавяне на растежа в еврозоната и свиваща се активност в Япония и Австралия. 

“Данните за август показват допълнителни подобрения за бизнес условията в частния сектор, след като потребителското търсене се увеличава, заедно с активността в производствения сектор и сектора на услугите”, посочва Сиан Джоунс, икономист на IHS Markit, в изявление. “Подновеното увеличение на продажбите на компаниите в сектора на услугите е добре дошла новина след петте месеца на спадове”, добавя той. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор се повишава до 53,6 пункта, надминавайки очакванията, като достига най-високото си ниво от януари 2019 г. насам. Индексът на мениджъртите по поръчките PMI за сектора на услугите се повишава до 54,8 пункта. Това е първият път от януари насам, в които секторът отчита експанзия и най-високото ниво на показателя от март 2019 г. насам.