Увеличаващата се безработица е реален риск за възстановяването на Европа

Това би могло да застраши потребителското търсене, да засегне търговците на дребно, ресторантите и баровете

13:35 | 20 юли 2020
Обновен: 15:22 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С намаляването на работните места и скъпите програми, които не могат да продължат вечно, Европа е изложена на риск от опустошително увеличение на безработицата, което няма да бъде лесно за преодоляване, пише в свой анализ Bloomberg.  

Икономиките на целия континент се възстановяват и очакванията на компаниите се подобряват, но при наемането на хора нещата не стоят така.  

След месеци на криза перспективите остават твърде несигурни, за да може компаниите да се ангажират с разходи. Много от тях дори не могат да върнат всички служители, пуснати в принудителен отпуск, когато правителствата спрат субсидиите.  

Всичко това създава перспектива за възстановяване на икономиката в условията на малко или никакви работни места и с висока безработицата за продължителен период от време, дори когато растежът започне да се ускорява.  

Това би могло да застраши потребителското търсене, да засегне търговците на дребно, ресторантите и баровете, които вече се сблъскват със сериозни предизвикателства. 

„Първоначалната фаза на възстановяването ще остане без работни места и това е много характерно за европейско възстановяване“, казва Ник Кунис, икономист от ABN Amro. Според икономиста голямата загуба на работни места предстои. 

Потенциално мрачните перспективи за заетост в Европа подчертават, че дори комбинацията от политики, както за спиране на разпространението на коронавируса, така и за смекчаване на икономическия спад, не могат в крайна сметка да защитят напълно пазара на труда. 

В еврозоната безработицата може да достигне почти 10% до края на годината заради спада на икономиката, сочи проучване на Bloomberg.  

Възстановяването на растежа през 2021 г. няма да е достатъчно за възстановяване на щетите. Очаква се безработицата във Великобритания да достигне 8%, което е повече от двойно увеличение спрямо по-рано от тази година.  

Схемите за субсидиране на заплати в четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха 26 милиона души в своя пик според Bloomberg Economics. Но дори и при такива огромни програми, опасността от загуба на работни места се увеличава. През последните седмици Airbus, Commerzbank и Sanofi бяха сред големите компании, които сигнализираха за съкращаване на персонала. 

Тази перспектива вече тревожи потребителите. Анкета на Ipsos Mori, обхващаща 27 държави, показа, че второто най-голямо притеснение след коронавируса е безработицата. Във Франция, Италия и Испания това е основното притеснение - по-голямо от вируса, убил почти 100 000 в тези три държави.  

Политиците признават опасностите, изтъквайки щетите върху пазара на труда и факта, че милиони губят работата си.