Добра новина за целия свят: Китайската икономика расте отново

БВП на страна нараства с 3,2% през второто тримесечие на годишна база

08:52 | 16 юли 2020
Обновен: 09:11 | 16 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайската икономика отново нараства за първи път от разпространението на коронавирусната пандемия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повишава през второто тримесечие с 3,2% на годишна база, обяви статистическата служба в Пекин, предава Der Spiegel.

Възстановяването надмина очакванията на експертите за повишение с 2,5%. На фона на пандемията втората по големина икономика в света, подобно на много други държави, преживя исторически икономически спад. 

През второто тримесечие спрямо първото отчетеният ръст на БВП е 11,5% в сравнение с консенсусна прогноза за 9.6%.

За първи път от воденето на статистиката през 1992 г. икономиката на Китай се сви през първото тримесечие със спад с 6,8%.

Растежът през второто тримесечие все още е доста крехък според китайските стандарти. По официални данни кономиката на Китайската народна република е нараснала с 6,1% през 2019 г. На фона на глобалната пандемия анализаторите все още оценяват новите данни за растежа като ясен знак за възстановяване.

Китайската икономика отново набира скорост, тъй като страната до голяма степен овладя пандемията. Към момента почти няма нови инфекции, което способства за това животът и икономическите дейности отново да влязат в нормалния си ритъм. Икономическият подем се дължи на вътрешното търсене и увеличаването на промишленото производство и услуги. Мерките за подкрепа, които правителството инициира за справяне с вируса, са ясно забележими.

Новите данни за външната търговия вече сигнализираха за възстановяване: износът и вносът отново се повишиха през юни. В щатски долари износът нараства с 0,5% в сравнение със същия период на миналата година. Вносът отчита изненадващ ръст с 2.7% на фона на по-лоши прогнози.

Въпреки подобрението икономиката на Китай трябва да продължи да се приспособява към рисковете, които са труднопредвидими. Експертите продължават да посочват несигурността, причинена от търговската война между САЩ и Китай, и евентуалния по-нататъшен спад в световната икономика, като заплаха. Много компании продължават да се борят за оцеляване, милиони хора са безработни. Съществува и риск от нова вълна на коронавируса през есента или зимата, когато температурите се понижат.