Европейските туристически дестинации страдат от липсата на американци

Делът на туристите от САЩ е висок в Европа, а те обикновено са сред най-щедрите

22:02 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

От езерото Комо до Лувъра нещо липсва на европейските туристически дестинации това лято - американците, пише The Wall Street Journal. 

Европейският съюз миналата седмица удължи забраната за влизането на туристи от САЩ и други страни поради увеличение на новозаразени с коронавирус. 
Загубата на американските туристи е значителен удар, тъй като те генерират 29-процентен дял от общите посещения извън Европа през 2018 г., сочат данни на Световната туристическа организация. 

Европейските хотели, ресторанти, кафенета, плажове и музеи страдат от загубата на американските туристи. 

Маурицио Ризо, художник, който притежава малка галерия до пристанището на Беладжо, не е продал дори една картина, след като мерките срещу коронавируса в Италия бяха облекчени и планира да затвори галерията си за останалата част от сезона. Обикновено 99-процентен дял от клиентите му са американци. 

“Приехме, че няма да видим американци тази година, но това ще е болезнено”, смята съсобственик на бар Rossi. “Италианците си поръчват кафе, американците поръчват напитки и храна и са щедри с бакшишите”, посочва той. 

Ударът от липсващите американци е допълнително усложнен и от включването на китайци в забраната. Около 10-процентен дял от туристите, пристигнали извън ЕС през 2018 г., са именно от континентален Китай. Блокът вече заяви, че ще премахне забраната за Китай, където през последните месеци се съобщава за сравнително нисък брой на новозаразени, ако азиатската страна направи същото за европейските туристи. 

Пътуващите от САЩ до Италия ще се понижат с почти три четвърти за периода от май до октомври, сочат данни на Enit - италианската национална туристическа агенция. 4,4-те милиона американци, които са посетили Италия през миналата година, са похарчили 5,5 милиарда евро в страната, като разходите им са най-високите на човек според ръководителя на Enit. 

Ударът се усеща в Европа, която тази година може да изгуби половината от 37-те си милиона заети места в туристическия сектор, като приходите също се свиват с приблизителен дял, сочат очакванията на Световния съвет за пътувания и туризъм от миналия месец. Пътуванията и туризмът генерират около 13-процентен дял от брутния вътрешен продукт на Италия и по 9% за Франция и Европа като цяло, посочват от групата. 

Около 5 милиона американци посещават Франция всяка година, като харчат в страната между 4 и 5 милиарда евро, посочва Дидие Арино, директор на Protourisme. 

В La Fontaine de Mars, 112-годишно бистро в близост до Айфеловата кула, американците обикновено са 70% от клиентите за вечеря, като харчат около 70 евро на човек за специалитети. Френските клиенти поемат част от удара, но не изцяло. Общият брой на хората, посещаващи ресторанта за вечеря, в момента намалява с около една трета спрямо нормалните нива, твърди един от собствениците на La Fontaine de Mars. Тя добавя, че преди коронавируса в ресторанта никога не е имало обяд или вечеря без американци. 

В Беладжо повечето собственици на компании вече се фокусират върху следващата година, когато се надяват вирусът да бъде под контрол както в Италия, така и в САЩ. 

Междувременно Италия и други страни разчитат на вътрешния туризъм и този в рамките на Европа, като удължават сезоните за националните паркове и се концентитат върху разходите за реклама в континента. Очакваният ръст обаче няма да е достатъчен, за да се преодолее липсата на външни туристи.