Франция подкрепя туристическия си сектор с 18 млрд. евро

Туристическите фирми ще имат право на безвъзмездни подкрепа до 10 000 евро

17:37 | 14 май 2020
Обновен: 23:16 | 6 юни 2020
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Френският премиер Едуар Филип обяви "безпрецедентен" план на стойност 18 милиарда евро в подкрепа на туристическата индустрия на страната, предаде CNN.  

Съгласно този план туристическите фирми ще имат право на безвъзмездни подкрепа до 10 000 евро. Осигуряват се и държавногарантирани заеми на обща стойност 6,2 милиарда евро.  

„Туризмът във Франция вероятно е изправен пред най-голямото изпитание в съвременната си история, въпреки че това е едно от бижутата на френската икономика“, каза Филип в четвъртък, като добави, че френските жители ще могат да отидат на летни ваканции в страната през юли и август.  

Филип каза още, че кафенетата и ресторантите в зелени зони, където разпространението на коронавируса е ограничено, ще бъдат отворени отново на 2 юни, стига ситуацията да не се влоши.   

Решение за отваряне на кафенетата и ресторантите в Париж и други райони в червени зонище бъде взето през следващата седмица. 

Той също така благодари на туристическата индустрия, че ще възстанови парите за анулирани почивки, свързани с коронавируса.