Коронавирусът тласка Италия към рецесия

Евентуална рецесия ще е четвъртата за страната за малко повече от десетилетие

12:45 | 13 февруари 2020
Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия се изправя пред опасността да не изпълни своите амбициозни цели за растежа през 2020 г. заради разпространението на коронавируса, твърдят представители на правителството в Рим, цитирани от Bloomberg.

„Въздействието на коронавируса рискува да е значително негативно за глобалната икономика и също италианската“, заяви заместник-министърът на финансите Антонио Мизиани. Той добави, че това усложнява постигането на целта на правителството за растеж от 0.6%.

Епидемията избухна в труден момент за италианската икономика. Брутният вътрешен продукт на страната неочаквано се сви с 0.3% през последното тримесечие на 2019 г., което увеличи натиска върху коалицията на премиера Джузепе Конте. Гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско предупреди за „значителни“ рискове, намаляващи перспективите за страната.

Така Италия може да се насочи към четвъртата си рецесия за малко повече от десетилетие.

Италианската икономика изпада в рецесия 3 пъти от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg 
 
"Всички наши индикатори сочат към нарастване", заяви междувременно финансовият министър Роберто Гуалтиери пред La7 в четвъртък. Той посочи, че през януари индустриалното производство и БВП на страната трябва да отчетат ръст, като изрази увереността на правителството в икономическото възстановяване.

„Китай е третият по големина доставчик на Италия, много от китайските туристи идват в Италия и купуват значително количество от нейните луксозни стоки", заяви Мизиани.

Той обеща правителството да удвои усилията си за възобновяване на растежа чрез данъчна реформа, осъществяване на правителствения план за публични инвестиции и подпомагане на компаниите, които имат най-големи експозиции към китайския пазар.

Втората коалиция на Конте, която положи клетва през септември, се сблъсква с редица трудности на фона на напрежението между демократите и антисистемното движение "Пет звезди", които трябва да се справят с редица въпроси от икономическата политика до съдебната реформа.  

"Правителството може и трябва да продължи работа, то се нуждае от промяна в темпа и ускорение, особено по отношение на икономическите въпроси и работните места", каза още Мизиани. Според него това е истинският тест за работата на коалицията на Конте, а дали той е успешен ще стане ясно до април.