Камбоджа може да е следващата жертва на митата на ЕС

ЕК има съмнения относно нарушаването на човешките права в страната

17:48 | 6 февруари 2020
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) е готов да наложи търговски санкции срещу Камбоджа заради предполагаеми нарушения на човешките права, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) възнамерява следващата седмица да реши дали да преустанови политика, която позволява на Камбоджа да внася всякакви стоки, освен оръжия, безмитно и без квоти в блока, твърдят запознати с плана източници.

Решението, насрочено за 12 февруари, предвижда въвеждането на мита върху вноса от Камбоджа след 6 месеца, освен ако правителствата на страните членки или Европейският парламент (ЕП) не му се противопоставят по време на обратното броене, твърди източник, пожелал да запази анонимност. Според него ЕК вероятно ще избере частично, а не пълно прекратяване на преференциите на Камбоджа при вноса в блока.

„Всякакви възможно мерки, разбира се, ще бъдат балансирани, за да насочат вниманието ефективно към правата на човека“, заяви говорител на базираната в Брюксел комисия в електронно изявление в четвъртък. По негови думи процесът се провежда в тесни консултации с ЕП и страните членки на ЕС.

ЕС се опитва да доведе до промени в политическото поведение на премиера на Камбоджа Хун Сен, като същевременно внимава да не навреди на икономиката на страната, където в сектора на текстилната промишленост са заети три четвърти от населението на страната и има най-голям дял в износа.

Хун Сен продължи 33-годишното си управление през юли 2018 г., когато неговата партия спечели иначе бойкотираните избори. Той поведе предизвикателна политика към Европа, като призова няколко страни от Източна Европа за подкрепа и заплаши да се обърне към Китай, ако Камбоджа изгуби търговските си привилегии в ЕС.

Вносът в ЕС от Камбоджа през 2018 г. беше на стойност 5.4 млрд. евро (5.9 млрд. долара), като облеклото и текстилът генерираха около три четвърти от общата сума, по данни на ЕК.

Планираното решение на ЕС на 12 февруари ще отбележи резултата от едногодишен процес, по време на който ЕК наблюдава ситуацията в Камбоджа и изготви доклад за евентуални нарушения на човешките права в страната.