Търговската война мести компаниите извън Китай, но не в САЩ

Повечето производители се насочват към други азиатски страни

22:20 | 16 ноември 2018
Американският президент Доналд Тръмп на възпоменателна церемония по случай 100 години от края на Първата световна война, на гробището Сюрен в покрайнините на Париж, Франция, 11 ноември 2018. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп на възпоменателна церемония по случай 100 години от края на Първата световна война, на гробището Сюрен в покрайнините на Париж, Франция, 11 ноември 2018. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Американските мита принуждават някои компании да преместят част от продукциите си извън Китай, но не там, където президентът на САЩ Доналд Тръмп би предпочел, пише CNN.

Много компании продължават да поддържат операции в азиатската страна, която предлага огромен вътрешен пазар и широк набор от предимства, които бизнесът търси. Тези, които предпочитат да преместят производството си извън Китай, обаче не са се насочили към САЩ, а към други азиатски страни.

Според скорошно проучване, изготвено от две американски търговски камари в Китай, 1/3 от запитаните компании търсят начини да преместят бизнеса си извън страната като резултат от търговската война между Пекин и Вашингтон. Едва 6% от дружествата обаче разглеждат САЩ като предпочитано място.

Азия, не Америка

Американските мита карат компаниите от някои индустрии да предпочетат други страни в Азия, където например цената на труда е по-ниска.

Steve Madden, чието производство на чанти е засегнато с 10%-ни мита, посочва, че смята да премести значителна част от дейността си в Камбоджа и други държави. Към момента компанията произвежда около 85% от продуктите си в Китай, като смята, че делът им може да намалее до 50 или 60% през следващата година.

„Промените почти изцяло се дължат на търговската война“, посочва главният изпълнителен директор на компанията Едуард Розенфелд пред CNN.

Потребителските технологични брандове също се ориентират към държави в Азия. Хю Ло, вицепрезидент на потребителското звено на Taiwans’s New Kinpo Group, компания, която произвежда електроника за клиенти като Toshiba и Samsung, посочва, че са били „наводнени“ от оферти за местене на производството извън Китай.

„Преди година екипът ни получаваше около едно предложение седмично, докато сега са 30 пъти повече“, допълва той.

Хю отбелязва, че производителите на телевизионни и игрови устройства също са заинтересовани от преместване, но не посочва конкретни компании.

Големите индустриални доставчици са другите сериозно засегнати, тъй като голяма част от продуктите им са обект на новите налози.

Toshiba Machine обяви, че смята да премести част от продукцията си извън Шанхай, а машинният производител Komatsu планира да изнесе част от монтажните си линии в Япония или Мексико.

Напускането на Китай не е лесно

Голяма част от компаниите не желаят да напуснат Китай обаче, тъй като страната има голям набор от предимства за производствените отрасли, които са разположени в Азия.

Много от продуктите, които се изнасят от Китай, трябва да отговарят на точни изисквания, за което са необходими специализирано оборудване и висококвалифициран персонал, според Харли Сейедин, президент на Американската търговска камара в Южен Китай.

„Веригите на доставка не могат да бъдат променени в кратък период“, посочва той пред CNN.

Също така, Китай може да се похвали с много по-добри пътища, пристанища и електрически мрежи от повечето страни в Югоизточна Азия.

Още повече, че преместването в друга страна не е лесна стъпка. Главни изпълнителни директори оценяват, че изграждането на нова фабрика може да отнеме до 2 години. След това предстоят предизвикателствата при справянето с местната бюрокрация, както и търсенето и обучаването на нов персонал, които да покрива изискванията на компанията.

„Местенето отнема време, нещата не могат да се случат за една нощ“, посочва Ма от Kerry Logistic. Компанията му помага на бизнесите, решили да изнесат производството си от страната.

„Определено имаме нужда от наемането на още служители, складове и камиони“, добавя той.

Бизнесите, които имат желание да се преместят извън Китай, се сблъскват и с друг проблем – намирането на фабрики.

„Имаме фабрики, с които работим във Виетнам, и са запазени за следващата година“, посочва Расник, основател на базирания в Сан Диего стартъп Sourcify, които помага на хиляди компании да изпълняват поръчки с производители в Азия.

„Продуктовите им линии са пълни. Компаниите трябва да помислят за това и да намерят места, които все още имат капацитет“, добавя той.

И все пак, когато става въпрос за местене в САЩ, интересът на бизнеса е малък.

„Това не е решение за нито една от компаниите, с които работим“, отбелязва Ресник.