Китайският дракон и слънцето

Китай вече има 100 гигавата инсталирани слънчеви мощности

16:03 | 25 септември 2019
Обновен: 11:42 | 4 юни 2020
Слънчеви панели. Снимка:Markus Hibbeler/Bloomberg via Getty Images

Китай е водещата страна в световен мащаб по отношение на производство на чиста енергия – особено, когато става въпрос за вятърна и слънчева енергия. В началото на 2019 г. азиатската страна вече притежава шест от 10-те най-големи компании за производство на слънчеви модули, пише Investor.bg.

През 2018 г. на нейна територия вече са инсталирани половината от всички нови световни мощности за слънчева енергия, посочват от Международната агенция за енергия, цитирани от Nikkei Asia Review.

През същата година Китай става първата страна, която преминава границата от 100 гигавата инсталирани соларни мощности, което е еквивалентно на произведената електроенергия от около 75 атомни електроцентрали.

Китайското правителство постави приоритет на инвестициите в слънчева енергия, тъй като тя дава възможност на страната да се справи с проблемите около замърсяването на въздуха, изменението на климата и енергийната сигурност, а свързаните с това ползи - финансови и екологични - са ясни. 

През 2005 г. Общокитайското събрание на народите, законодателната власт в Китай, съобщава, че производството на енергия от изкопаеми горива е причина за 90% от емисиите на серен диоксид в страната.

Цялата статия вижте в Investor.bg.