Милиони европейци са засегнати от скандала с данните на Facebook

Личните данни на 2,7 млн. потребители в ЕС може да са стигнали до Cambridge Analytica

16:58 | 6 април 2018
Обновен: 16:58 | 6 април 2018
Логото на Facebook Inc. 22 март 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg
Логото на Facebook Inc. 22 март 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Личните данни на 2,7 млн. потребители на Facebook в рамките на ЕС може да са били незаконно споделени с маркетинговата компания Cambridge Analytica, съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиян Уигънд по време на обедния брифинг в Брюксел, предава Investor.bg.

Информацията е потвърдена от социалната мрежа в отговор на запитване на комисаря Вера Йоурова, изпратено преди седмица. В писмото си до Йоурова от Facebook са дали и подробности за предприети действия за защита на своите потребители в този казус.

През следващата седмица комисарят ще разговаря с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, анонсира още говорителят на ЕК.

Планирано е всички подробности около темата да бъдат дискутирани по време на среща с представители на социалната мрежа и Европейската комисия. По време на разговорите ще бъдат обсъдени и промените, свързани с европейската директива за опазването на личните данни, която влиза в сила през май.

Текстовете предвиждат, че при нарушение на изискванията за съхранение на личните данни дружествата в ЕС може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. При нарушение те трябва да уведомяват потребителите до 72 часа.

В края на март Европейкият парламент покани Марк Зукърбърг да участва в следващото пленарно заседание на институцията. Депутатите ще очакват от създателя на социалната мрежа да даде подробности около изтичането на личните данни на потребители.

"Много съм притеснен от от твърденията, че Cambridge Analytica събира информация от профили във Facebook без съгласието на потребителите", коментира председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от пресцентъра на институцията.