Китай създаде фонд за производство на чипове на стойност $47,5 млрд.

Основният акцинер е министерството на финансите. Инвестиционни фирми, собственост на местните правителства в Шънджън и Пекин, също допринесоха

15:08 | 27 май 2024
Автор: Гао Юан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай създаде най-големия инвестиционен фонд за полупроводници в историята на страната, за да стимулира развитието на местната индустрия за чипове - последното усилие на Пекин да стане независим, докато САЩ се опитват да ограничат неговия растеж.

През третият етап на финансиране на Националния инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми бяха набрани 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара) от централното правителство и различни държавни банки и предприятия, включително Industrial & Commercial Bank of China Ltd., според Tianyancha, онлайн платформа, която събира официална информация за регистрацията на компаниите. Фондът бе регистриран на 24 май.

Най-големият акционер е Министерството на финансите на Китай. Инвестиционни фирми, които са собственост на местните правителства в Шънджън и Пекин, също са допринесли. Правителството на Шънджън финансира няколко завода за производство на чипове в южнокитайската провинция Гуандун в опит да освободи Huawei Technologies Co. от дългогодишните санкции на САЩ, които я отрязаха от голям брой вносни полупроводникови компоненти.

Суперсилите, водени от САЩ и Европейския съюз, са отделили близо 81 млрд. долара към създаването на следващото поколение полупроводници, което ескалира в световния сблъсък с Китай за надмощие в областта на чиповете. През последното десетилетие Китай също бе водещ производител, като използваше държавния капитал за финансиране на местни производители на чипове като Semiconductor Manufacturing International Corp.

Последният инвестиционен инструмент, известен като Big Fund III, демонстрира подновения стремеж на Пекин да изгради собствена верига за доставки на полупроводници, докато САЩ настояват пред съюзниците си - включително Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония - да засилят допълнително ограниченията върху достъпа на Китай до технологии за производство на чипове и да запълнят пропуските в съществуващия контрол върху износа.

В понеделник акциите на най-големите китайски компании за чипове скочиха. Книжата на SMIC, най-големият производител на чипове в Китай, поскъпнаха с 5,4% в Хонконг, а тези на един от по-малките му конкуренти Hua Hong Semiconductor Ltd.добавиха над 6%.