Танкер от сенчестия флот на Русия е аварирал в Дарданелите

Милиони барели руски петрол се пренасят по целия свят - често през тесни морски пътища - без яснота как са застраховани

12:48 | 23 май 2024
Обновен: 12:52 | 23 май 2024
Автор: Бил Лехейн
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролен танкер от тъмния флот, превозващ руски суров петрол, е претърпял повреда в двигателя, докато е преминавал през морския проток Дарданели в Турция, което наложи временно блокиране на морския трафик.

Инцидентът с кораба Hera 1 се е случил близо до входна точка на пролива в северозападна Турция в 6:55 сутринта, принуждавайки движението на юг да бъде спряно за три часа, докато се проведе спасителна операция, според местни корабни агенти.

Движението в южна посока беше възобновено в 10 часа сутринта местно време и танкерът вече е отведен на котва.

Милиони барели руски петрол се пренасят по целия свят - често през тесни морски пътища - без яснота как са застраховани.

Корабът е бил на път към Суецкия канал с товар от около 730 000 барела руски суров петрол, натоварен в черноморското пристанище Новоросийск, показват данните от проследяването на кораба, събрани от Bloomberg. Крайната му дестинация е Индия, според информация за корабоплаването, видяна от Bloomberg.

Неговият застраховател и действителен собственик не са идентифицирани в база данни, поддържана за Международната морска организация, отговаряйки на общото определение за плавателен съд в сянка.