Нобелов лауреат по икономика: съвместният дълг на ЕС е риск, но с потенциал

Паоло Джентилони, еврокомисар за икономиката: блокът трябва да създаде централна хазна, която да финансира общи стоки чрез общи заеми

18:45 | 17 май 2024
Обновен: 13:51 | 19 май 2024
Автор: Павел Велев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Справедливо е някои европейски държави да се опасяват, че емитирането на общ дълг за укрепване на отбраната е опасен път към по-голям съюз - заяви носителят на Нобелова награда за икономика Томас Джей Сарджънт.

"Не е лудост да се мисли, че обединяването на заемните ресурси може да бъде стъпка към по-федерална форма на управление, каза Сарджънт в интервю в Рим.

Тъй като членовете на Европейския съюз засилват усилията си за превъоръжаване с цел възпиране на руската агресия, подобни опасения се проявяват най-вече в по-богатите северни страни, които се притесняват, че ще се окажат на куката от ангажименти на задлъжнели свои колеги като Италия.

През март например нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че общият европейски дълг за отбрана е червена линия, защото може да "доведе до момента на Хамилтън". Това се отнася до стъпка, предприета от първия американски министър на финансите Александър Хамилтън, която води до създаването на американското федерално правителство.

Харченето за отбрана ще увеличи заемането на пари
Съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт | Източник: Bloomberg Economics | Бележка: Великобритания и САЩ са похарчили повече от 2% за отбрана


"Такъв момент означава пренареждане на суверенитета", каза Сарджънт, след като изнесе лекция за историята на данъците и публичните дългове в университета LUISS. "Ако те наистина разбират Хамилтън, имат право."

По време на речта си Сарджънт очерта някои от стъпките, довели до обединяването на американските щати под федерално правителство въпреки силната съпротива. Той даде пример с Пенсилвания, която се противопоставя на съвместния дълг през целия период от края на 1700 г. и се опитва да убеди жителите си да се придържат към щатската емисия на всяка цена.

"Може би някои от страните в ЕС мислят малко като Пенсилвания", каза Сарджънт, който отбеляза, че някои от интеграциите в Европа, като например създаването на търговски съюз и централна банка, вече са променили суверенитета им.

Нуждата от укрепване на отбраната в региона поднови призивите за съвместно емитиране на дълг. Ръководителят на икономиката на ЕС Паоло Джентилони заяви миналия месец, че блокът трябва да създаде централна хазна, която да финансира общи стоки чрез общи заеми.

Това последва след настояването на колегата му Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар, за създаване на фонд за отбрана на стойност 100 млрд. евро (109 млрд. долара), което бързо срещна съпротивата на страни като Германия и Нидерландия.

За да бъде сигурен, блокът вече емитира общ дълг, за да финансира своята програма "Следващото поколение на ЕС" на стойност приблизително 800 млрд. евро, която също предизвика споменаването на Хамилтън. Но по-богатите страни се съгласиха, че това е еднократна мярка за подпомагане на възстановяването от пандемията – а не като основа на постоянна промяна.

"Опасенията им са логични", казва Сарджънт. "Това е нещо, което е възможно."

Лекцията на Сарджънт включваше обширен анализ на над 250-годишна история. Управителят на Италианската централна банка Фабио Панета бе в публиката и по-късно помоли Сарджънт да подпише своя екземпляр от книга, написана от икономиста.

През 2011 г. 80-годишният Сарджънт получи Нобелова награда за цялостен труд върху връзката между причините и следствията в държавната политика и икономиката.