След украинските дронове наводненията също удариха преработката на нефт в Русия

Седмичното ниво на рафиниране на петрол в Русия е близо до 11-месечно дъно

07:19 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Седмичното ниво на рафиниране на петрол в Русия е близо до 11-месечно дъно, тъй като наводненията възпрепятстват операциите, а ремонтите на заводи, засегнати от атаките с дронове от Украйна, се забавят.

Русия е преработвала 5,22 милиона барела суров петрол на ден в периода 11-17 април, според лице, запознато с данните от индустрията. Това е около 10 000 барела на ден, или 0,2%, под средното за предходните седем дни, показват изчисленията на Bloomberg.

С инвазията в Украйна вече в трета година, Киев използва дронове, за да удари най-важната индустрия на Русия. Украинското правителство защити тази стратегия пред опасенията на САЩ, заявявайки, че се стреми да ограничи доставките на гориво на фронтовата линия и да намали потока от петродолари към хазната на Кремъл.

По-рано тази година дронове атакуваха ключови руски рафинерии, причинявайки частичното или пълното им спиране. През последния месец не е имало допълнителни щети, което трябваше да даде време на операторите да извършат ремонт, но темпото на възстановяване се забави.

В периода 11-17 април повечето от основните засегнати съоръжения работеха на нива, близки до предходната средна седмична стойност — и все още под производителността преди атаката.

Дневните нива на преработка на суров петрол в рафинерии, повредени от украински атаки с дронове, са средно 1,23 милиона барела от 1 до 17 април, според лицето. Това е с около 280 000 барела на ден по-малко от средното за периода 1-24 януари, преди атаките, показват изчисленията на Bloomberg.

Заводът на "Роснефт" в Туапсе, ударен в края на януари, остава извън строя, а други повредени рафинерии, собственост на производителя, все още не са възстановили работата си до нивата преди атаката. Преработката на суров петрол в съоръжението "Норси" на "Лукойл" в Нижни Новгород също е под нивата от януари, но съоръжението също имаше технически инцидент по-рано тази година, който също оказа натиск върху операциите му.

През април като цяло руските рафинерии са обработвали средно около 5,23 милиона барела на ден, близо до най-ниските нива от миналия май.

Въздействие на наводненията

Лошото време също е повлияло на преработката, като наводненията в района на Урал в Русия принудиха рафинерията в Орск да спре работа на 7 април. През последния отчетен период съоръжението не е преработвало суров петрол, според човек, запознат с въпроса.

През предходните седем дни съоръжението е преработвало средно 26 500 барела на ден. Загубата на тези обеми стана един от най-големите фактори за общия спад в руските нива на обработка в периода 11-17 април, каза лицето. Орск се готви да възобнови дейността си, съобщи пресслужбата на съоръжението в петък.

Две други рафинерии – независимият завод в Новошахтинск и рафинерията на "Лукойл" в Перм – намалиха средната преработка с общо 45 000 барела на ден. Това може да се дължи на поддръжка, която руските оператори обикновено извършват през пролетта, преди търсенето да се повиши през лятото.

Пресслужбите на Новошахтинската рафинерия и "Лукойл" не отговориха веднага на исканията за коментар.