МВФ вижда "меко приземяване" за Европа, но предупреждава за перспективите

Фондът заяви, че очаква цикълът на облекчаване в еврозоната и Обединеното кралство да започне "в средата до края на 2024 г. и да продължи до края на 2025 г."

11:10 | 20 април 2024
Обновен: 11:10 | 20 април 2024
Автор: Зоуи Шнеевайс, Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд изрази предпазлив оптимизъм по отношение на европейската икономика, като същевременно предупреди, че дългосрочните перспективи все още са изправени пред предизвикателства.

"Мекото приземяване за икономиките на Европа - връщане на инфлацията към целта с умерена икономическа цена по отношение на растежа - е в рамките на възможното", заяви фондът в доклад в петък. "Но насрещните ветрове могат да затруднят постигането на ценова стабилност, като същевременно осигурят трайно възстановяване." 

Войната в Украйна - която продължава вече трета година - и последвалата я енергийна криза оказаха сериозно влияние върху възстановяването на Европа след края на Втората световна война и подтикнаха централните банки в региона към рекордно затягане на мерките.


Централните банки в Европа в по-голямата си част са задържали лихвите през 2024 г. Промяна в разходите по заеми от началото на годината

Макар че някои парични институции вече започнаха да понижават разходите по заеми, повечето намаления на лихвените проценти тепърва предстоят, като МВФ предупреждава за скоростта на подобни стъпки.

"Темпът на облекчаване на паричната политика трябва да съответства на развитието на основните инфлационни сили", заяви той. "В развитите европейски икономики при базовия сценарий се предпочита постепенен, премерен темп на облекчаване, като се гарантира, че паричните условия няма да се разхлабят прекалено бързо или прекалено бавно. Много икономики от ЦИЕ и ЦИЕ ще трябва да поддържат по-дълго време строга позиция, за да овладеят напълно инфлацията."

Фондът заяви, че очаква цикълът на облекчаване в еврозоната и Обединеното кралство да започне "в средата до края на 2024 г. и да продължи до края на 2025 г.".

Препоръката на МВФ за Европейската централна банка е намаляване на лихвените проценти с по четвърт пункт през юни, септември и декември, последвано от още три стъпки с такъв размер - през март, юни и септември - през следващата година, "за да се достигне неутралният лихвен процент", заяви Алфред Каммер, директор на европейския отдел на фонда, като добави, че ЕЦБ "ще трябва да продължи да има подход, зависещ от данните, среща по среща".