МВФ твърди, че дългът на САЩ и Китай представлява риск за световните публични финанси

Подкрепата за увеличаване на държавните разходи нарасна в целия политически спектър през последните няколко десетилетия, което прави тази година особено трудна

08:14 | 19 април 2024
Автор: Кристофър Кондън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Двата най-големи икономически съперника в света - Китай и САЩ - ще допринесат за по-голямата част от увеличението на световния публичен дълг през следващите пет години, като американските разходи ще създадат проблеми на много други държави, тъй като ще поддържат високи лихвени проценти, заявиха представители на Международния валутен фонд.

И в двете икономики публичният дълг се очаква да се удвои при сегашните политики до 2053 г.", се казва в доклада на МВФ "Fiscal Monitor", който представлява преглед на развитието на публичните финанси в световен мащаб. "Следователно начинът, по който тези две икономики управляват фискалните си политики, може да има дълбоки последици за световната икономика и да създаде значителни рискове за базовите фискални прогнози в други икономики."


Държавният дълг ще се увеличи в повечето икономики. Прогноза на МВФ за дълга на сектор "Държавно управление" през 2029 г. спрямо нивото от 2023 г.

По-високите лихвени проценти в САЩ затрудняват живота на много държави, като засилват стойността на щатския долар спрямо други валути, оскъпяват стоките, продавани в долари, и увеличават дълговата тежест за държавите, които са взели заеми в щатска валута.

"Високите и несигурни лихвени проценти в САЩ се отразяват на разходите за финансиране в други части на света", заяви в интервю Витор Гаспар, директор по фискалните въпроси в МВФ. "Въздействието е доста значително."

Що се отнася до Китай, фондът предупреди, че по-голямо от очакваното забавяне в Китай - "потенциално изострено от непреднамерено затягане на фискалната политика предвид значителните фискални дисбаланси в местните правителства" - може да създаде рискове за останалата част от света чрез по-ниски нива на международната търговия, външното финансиране и инвестициите.

В доклада се прогнозира, че общият първичен дефицит ще намалее до 4,9% от световния БВП през тази година от 5,5% през 2023 г., но със значителни рискове, застрашаващи публичните финанси в много държави.

МВФ също така посочи Обединеното кралство и Италия наред със САЩ и Китай като държави, които са изправени пред сериозни фискални рискове, тъй като дългът продължава да пълзи нагоре. Четирите държави водят до нива на глобалния дълг, близки до 100% от БВП, и "критично се нуждаят от предприемане на политически действия за преодоляване на фундаменталните дисбаланси между разходите и приходите", заяви МВФ. 

Представителите на МВФ разкритикуваха конкретно съкращенията на данъците върху заплатите в размер на 20 млрд. паунда (25 млрд. долара) в двете последни фискални изявления на британския финансов министър Джереми Хънт. Подобни неотдавнашни промени в политиката, "макар и частично финансирани от добре замислени мерки за повишаване на приходите, биха могли да влошат траекторията на дълга в средносрочен план", се казва в доклада.

Запитан за риска от нарастване на дълга по време на събитие на Института за международни финанси във Вашингтон в сряда, управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че финансирането на публичния сектор играе важна роля за справяне с големи предизвикателства като пандемията, нарастващите рискове за сигурността и изменението на климата. 

"Наистина трябва да го разгледаме. То е важно. Това е разговор на голяма тема", каза Бейли. "Но аз се връщам към това: ако живеете в много нестабилни времена, тогава, разбира се, има много големи изисквания за реакция от страна на политиката."

МВФ отбеляза, че тази година гласоподавателите ще отидат до урните в 88 икономики, представляващи повече от половината от световното население и БВП, в така наречената "голяма изборна година".

"Подкрепата за увеличаване на държавните разходи нарасна в целия политически спектър през последните няколко десетилетия, което прави тази година особено трудна", се казва в доклада. "Фискалната политика обикновено е по-свободна, а отклоненията - по-големи през годините на избори."