Пауъл сигнализира за забавяне в намаляването на лихвите след инфлационни изненади

Ако ценовият натиск продължи, Фед може да поддържа лихвите стабилни „колкото е необходимо“

07:17 | 17 април 2024
Автор: Крейг Торес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл сигнализира, че политиците ще чакат по-дълго от очакваното, за да намалят лихвените проценти след поредица от изненадващо високи показания за инфлацията в САЩ.

Пауъл посочи липсата на допълнителен напредък, постигнат по отношение на инфлацията след бързия спад, наблюдаван в края на миналата година, отбелязвайки, че вероятно ще отнеме повече време на длъжностните лица да придобият необходимата увереност, че растежът на цените се насочва към целта на Фед от 2% преди да се пристъпи към по-ниски разходи по заеми.

Ако ценовият натиск продължи, каза той, Фед може да поддържа лихвите стабилни „колкото е необходимо“.

„Последните данни очевидно не ни дадоха по-голяма увереност и вместо това показват, че вероятно ще отнеме повече време от очакваното, за да постигнем тази увереност“, каза Пауъл във вторник в панелна дискусия заедно с управителя на Bank of Canada Тиф Маклем в Wilson Center във Вашингтон.

„Като се има предвид силата на пазара на труда и напредъка по отношение на инфлацията досега, е уместно да се даде още време на ограничителната политика да работи и да се оставим на данните и променящите се перспективи да ни ръководят“, каза той.

Забележките на Пауъл представляват промяна в посланието му след трети пореден месец, в който ключова мярка за инфлацията надхвърли прогнозите на анализаторите. Изявлението му също така показва, че служителите не виждат спешност в намаляването на лихвите и предполага, че всички намаления през 2024 г. може да дойдат сравнително късно през годината, ако изобщо се случат.

Политиците предполагаха три намаления на лихвените проценти в прогнозите, публикувани миналия месец, но сега инвеститорите залагат само на едно до две намаления тази година, показват фючърсните пазари. Федералният комитет за отворения пазар, групата от длъжностни лица, които определят лихвените проценти, следва да се срещне на 30 април - 1 май.

„Тяхното доверие е разклатено“, каза Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Mutual Insurance Co. „Той потвърди и подчерта това, което пазарите вече оценяват въз основа на икономическите данни.“

Доходността на съкровищните облигации на САЩ достигна нови върхове от началото на годината - като двугодишните ДЦК за кратко надхвърли 5% и достигна най-високото ниво от ноември - след като Пауъл сигнализира, че Фед не бърза да намалява лихвите.

Икономиката на САЩ продължава да изненадва служителите на Фед със своята устойчивост. Работодателите добавиха над 300 000 работни места през март – най-много от близо година – и продажбите на дребно надминаха очакванията. Тази сила съвпадна с повишаването на ценовия натиск през 2024 г., което поражда опасения за забавяне на напредъка към целта на централната банка за инфлация.

По-рано във вторник заместник-председателят на Фед Филип Джеферсън заяви, че очаква инфлацията да продължи да се забавя с лихвените проценти на сегашното им ниво, но постоянният ценови натиск би оправдал поддържането на високи разходи по заемите за по-дълго време. Президентът на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин каза, че някои скорошни данни, включително индексът на потребителските цени, не са „подкрепили“ мекото приземяване.