Кристалина Георгиева спечели втори мандат начело на МВФ

Георгиева получи подкрепата на финансовите министри на Европейския съюз миналия месец

06:58 | 13 април 2024
Автор: Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кристалина Георгиева спечели втори петгодишен мандат като ръководител на Международния валутен фонд, което ѝ позволява да продължи да ръководи кризисния кредитор, докато той се сблъсква с предизвикателства, включително перспективи за по-нисък глобален растеж, изменение на климата и затруднен дълг в развиващите се нации.

Решението дойде след няколко дискусии между Георгиева, която беше единственият кандидат за поста, и изпълнителния съвет на МВФ, се казва в изявление на фонда в петък следобед. Бордът похвали „силното и гъвкаво ръководство“ на Георгиева и каза, че очаква с нетърпение да продължи да работи с нея.

Съобщението беше направено точно преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон следващата седмица, които се очаква да привлекат хиляди делегати, наблюдатели и журналисти от 190-те страни-членки на фонда. Сега, когато е известно, че Георгиева ще остане като управляващ директор на МВФ, участниците могат да се съсредоточат върху икономическите въпроси, а не върху вътрешните работи на МВФ.

Български икономист, чийто настоящ мандат започна през 2019 г. и продължава до края на септември, Георгиева получи подкрепата на финансовите министри на Европейския съюз миналия месец, включително Франция и Германия.

Лидерът на базирания във Вашингтон фонд винаги е бил европеец, избран от европейските нации, разбирателство със САЩ след Втората световна война, които на свой ред избират президента на Световната банка. Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка, преди да стане шеф на МВФ.

70-годишната Георгиева ръководи усилията на фонда за подпомагане на задлъжнелите страни през пандемията и наскоро предупреди за глобалното икономическо въздействие на търговската фрагментация, причинена от влошените отношения между САЩ и Китай.

Тя също така се застъпи за повторно балансиране на представителството на страните в МВФ, където членове като Китай и Индия имат дялове с право на глас, много по-малки от техния дял в глобалната икономическа продукция.