Кремъл задейства инструмент, с който ще защити приходите си от петрол

Натискът върху руските производители на петрол ще нараства да договарят по-високи цени на Urals с чуждестранните си клиенти или да плащат допълнителните данъци от собствения си джоб

17:06 | 2 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Москва за първи път активира така наречения механизъм за долна цена, за да предпази потока от петродолари към държавния бюджет от западните енергийни санкции.

Производителите на петрол в нацията ще платят сметката, подчертавайки как защитата на потока от петродолари в държавните хазни е ключов приоритет за Кремъл. Руската нефтена и газова промишленост генерира около една трета от общите бюджетни приходи - няколко милиарда долара всеки месец - и Москва използва парите, за да финансира войната си срещу Украйна и да увеличи социалните разходи преди президентските избори през март.

За да изчислят януарските си данъци върху петрола, руските енергийни фирми трябваше да използват средна цена на Urals - основната експортна смес на нацията - от 65 долара за барел, според писмо от Федералната данъчна служба, публикувано миналия месец. Държавният бюджет ще получи тези приходи през февруари, като цифрите ще бъдат публикувани следващата седмица.

Пазарната цена на суровия петрол всъщност беше по-ниска, но правителството приложи отстъпка от 15 долара за барел към бенчмарка Brent за Urals в данъчната формула, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от Argus Media Ltd., които бяха потвърдени от руски служител, пожелал анонимност.

Действителната отстъпка, с която производителите в страната продаваха товарите си от Urals, е средно 18,12 долара за барел в руските пристанища през януари, показват данните.

Страните от Г-7 и техните съюзници санкционираха държавните приходи от петрол на Русия, като същевременно се стремят да запазят потока на барели към световните пазари, като наложиха ценови таван от 60 долара за барел върху националния износ на суров петрол и петролни продукти. Москва успешно притъпи въздействието на това, като продаде варели на азиатски клиенти и събра огромен сенчест флот от танкери, за да избегне ограниченията върху корабоплаването и застраховането.

През последните месеци Г-7 засили натиска върху корабособствениците, търговците и купувачите на петрол да наложат спазване на тавана на цените, което доведе до по-голяма отстъпка за Urals. Разликата в цените от 18 долара, регистрирана от Argus през януари, е по-малка, отколкото в някои моменти в началото на 2023 г., когато Urals се продаваше в някои от западните пристанища на Русия за 40 долара по-малко от Brent, но все още е шест пъти по-голяма от типичното ниво преди инвазията от около 3 долара.

Тези цифри отразяват цената на Urals в ключови балтийски пристанища Приморск и Уст-Луга, плюс черноморското пристанище Новоросийск. Те представляват така наречените разходи за суровия петрол на борда, които изключват разходите за доставка и застраховка, необходими за доставка на суровината до купувача.

Когато руските барели достигат до своите крайни клиенти в Азия, цената на точката на доставка се доближава до тази на Brent. Крайната стойност обаче включва доставка, застрахователни разходи и плащания към посредници, като непрозрачният характер на търговията затруднява оценката точно колко долара за барел продаден суров петрол получават в джоба си руските производители на петрол.

Руските власти имат и втори начин за изчисляване на цената на Urals за бюджетни цели - като вземат средната цена на Argus за барел Urals в ключовите руски западни пристанища и добавят виртуални разходи за транспортирането му до Ротердам и Средиземно море. Засега тези разходи са определени на 2 долара за барел, което дава по-ниска оценка от долната цена за януари, но националният антитръстов надзорен орган каза, че ще разработи по-сложно изчисление.

Всеки месец данъчните власти ще сравняват двете оценки на Urals и ще използват по-висока стойност за облагане на производителите на петрол.

По-строг подход

Ценовият праг беше въведен миналата година с много по-широка отстъпка от $34, която постепенно се стесни до $20 през декември. Досега това означаваше, че руските данъци върху петрола се изчисляват въз основа на действителните пазарни цени. Правителството планира допълнително да стесни отстъпката от минималната цена до 10 долара през следващата година и 6 долара през 2026 г.

Тъй като данъчната формула става по-строга, натискът върху руските производители на петрол ще нараства да договарят по-високи цени на Urals с чуждестранните си клиенти или да плащат допълнителните данъци от собствения си джоб.

Правителството очаква отстъпките за Urals да се стеснят „веднага щом веригата за доставки се подобри и пазарът се успокои“, според вицепремиера Александър Новак. И все пак Г-7 планира да засили натиска си върху руските енергийни приходи чрез по-строго прилагане на тавана на цените, според изявление от 24 февруари след видеоконференция за отбелязване на две години от нахлуването в Украйна.