Централните банкери предупреждават за несигурни перспективи на паричната политика

По-високите лихвени проценти повишиха рентабилността на банките, но ефектът ще бъде краткосрочен

20:19 | 28 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банкери на Австралия, Обединеното кралство и Тайланд предупредиха, че перспективите пред паричната политика остават несигурни въпреки нарастващите глобални очаквания, че лихвените проценти са достигнали своя връх или са близо до него.

Резервната банка на Австралия се сблъсква с „широк спектър от несигурности и преживявания“, заяви управителят Мишел Бълок на парична конференция в Хонконг. Икономическата активност се задържа повече от очакваното, а инфлацията в сектора на услугите се оказва „малко лепкава“, добави тя.

Заместник-управителят на Английската централна банка Дейв Рамсдън отбеляза, че става все по-уверен в перспективите, въпреки че все още има много неясноти. Пазарите са осъзнали, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време - каза той, като същевременно отбеляза волатилността на пазарите на лихви и чувствителността им към публикуването на данни.

По-високите лихвени проценти повишиха рентабилността на банките, но ефектът ще бъде краткосрочен, заяви управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос. Той предупреди, че в даден момент могат да възникнат кредитни рискове и да се стигне до загуби на активи.

Изпращаме послание, че банковият сектор трябва да остане много предпазлив“, каза той, като предложи банките да използват високата си рентабилност, за да увеличат устойчивостта си.

Управителят на Банката на Тайланд Sethaput Suthiwartnarueput изрази загриженост относно високото равнище на дълга на домакинствата, който възлиза на около 90% от брутния вътрешен продукт. Други фактори, които усложняват политиката, са отрицателният ръст на кредитите за малкия и средния бизнес, както и фактът, че туризмът от Китай не се е върнал на нивата отпреди пандемията.

Освен това Сетхапут заяви, че Тайланд и някои други развиващи се пазари може да се окажат с по-ниски лихвени проценти, отколкото в САЩ, което не е било наблюдавано досега.

Ние сме в доста добра позиция, за да се справим с волатилността“, посочи той. „Въпреки това смятам, че е важно да не бъдем прекалено оптимистични.“

Министърът на финансите на Хонконг Пол Чан произнесе встъпителни думи на конференцията, организирана от паричния орган на Хонконг и Банката за международни разплащания.

Тенденцията към деглобализация и намаляване на риска буди безпокойство, каза Чан, като предупреди, че тя ще попречи на икономическия растеж, ще ограничи достъпа до пазари и ще повлияе на веригите за доставки. От друга страна, пълното отделяне изглежда по-малко вероятно поради неотдавнашното отслабване на геополитическото напрежение.

Според Филип Хилдебранд, заместник-председател на BlackRock Inc. и бивш ръководител на Швейцарската национална банка, промяната все пак е достатъчно голяма, за да промени облика на световната икономика и начина, по който ще се развиват бъдещите икономически кризи.

Фрагментираната търговия, както и застаряващото население и стремежът към нулево нетно потребление означават, че много страни ще бъдат изправени пред значителни ограничения от страна на предлагането, отбеляза Хилдебранд. „Това означава, че постоянно ще се сблъскваме с лепкава инфлация, дори когато достигнем 2%.“

Централните банки не бива да бъдат изненадани от нов скок на инфлацията, както много от тях след пандемията, коментира Якоб Френкел, бивш управител на Банката на Израел.

Дали сътресенията са постоянни или преходни“ е погрешен начин да се постави въпросът. Ролята на централния банкер е да гарантира, че шоковете, които настъпват в системата, ще станат временни поради действията, които централната банка ще предприеме“, каза Френкел. „Ако те станат постоянни, това означава, че сте се провалили.“

Следващите години ще бъдат „много по-трудни“ от предишните, заяви Филип Лоу, който беше управител на РБА до средата на септември тази година и предшественик на Бълок.

Мисля, че ще станем свидетели на много по-голяма променливост на инфлацията, отколкото през последните 30 години“, заяви той и добави, че светът сега е в първата фаза на тази по-нестабилна ценова среда.

Ето защо сегашният тест за инфлацията е толкова важен, толкова е важно да го преминем“, каза Лоу. „Централните банки трябва да са в състояние да убедят хората, че инфлацията ще се върне към целевата си стойност сравнително скоро. Ако не го направят, следващият път, когато инфлацията се отклони от целта, а такива примери ще има много - хората няма да вярват, че тя ще се върне", а това ще направи работата много по-трудна.

Лоу заяви, че се надява повечето централни банки да са направили достатъчно, но се опасява, че „не са и е двойно по-важно да преминем този първи тест за инфлацията“.