Мисията на Израел за приятелство с арабите става почти невъзможна

Нормализацията не е мъртва, но поставянето ѝ отново на масата на преговорите ще изисква ясен напредък към целта за палестинска държавност

07:51 | 20 октомври 2023
Обновен: 12:18 | 20 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От години САЩ работят със своите съюзници в Персийския залив върху нещо, което дълго време изглеждаше невъзможно: нормализиране на връзките с Израел.

За саудитците това означаваше установяване на официални дипломатически отношения, за ОАЕ това означаваше бизнес сделки на стойност милиарди долари, а за Катар това означаваше по-тясно сътрудничество в разузнаването.

Избухването на войната между "Хамас" и Израел сега заплашва да осуети тези усилия - и в някои случаи да замрази вече размразените отношения. Но правителствата на тези държави от Близкия изток не се отказват, според местни власти.

Те се борят да сдържат протестите и работят през неофициални дипломатически канали, за да накарат и двете страни да деескалират, според няколко души, запознати с тези дискусии, които пожелаха да не бъдат назовавани.

Не всички са сигурни, че ще успеят. Техните планове станаха още по-трудни за изпълнение след смъртоносната експлозия във вторник вечерта в болница в Газа. Мнозина в арабския свят повториха "Хамас", като казаха, че причината е израелски въздушен удар, въпреки че Израел каза, че разследванията му показват, че група, наречена "Ислямски джихад", е отговорна и щетите не са в съответствие с въздушна бомбардировка.

Тези противоположни истини подчертаха как приятелството с техния еврейски съсед поставя арабските лидери в противоречие с гражданството, силно настроено в подкрепа на палестинската кауза. И все пак те преследваха тази цел с надеждата за икономическите награди и наградите за сигурност, произтичащи от интеграцията.

Докато серия западни лидери посетиха Израел, шумно провъзгласявайки солидарност и тихо призовавайки за сдържаност, страните в региона знаят, че най-много трябва да се страхуват от продължителен конфликт. Балансирането стана още по-сложно от новината, че американска база в Сирия е била атакувана от дронове, докато американски разрушител е прехванал крилати ракети и дронове в Йемен, които са били насочени към Израел.

Това е една от причините, поради които саудитското правителство се надява, че сближаването му с Израел може да се възобнови един ден, каза един от хората, въпреки че широко разпространените анти-израелски настроения правят това политически невъзможно в момента. Преди нахлуването на "Хамас" на 7 октомври, кралството беше на прага на сключването на тристранна сделка с Израел и САЩ, като предмет на преговорите беше спирането на новите израелски селища.

Нормализацията не е мъртва, но поставянето ѝ отново на масата на преговорите ще изисква ясен напредък към целта за палестинска държавност, казаха двама души, запознати с мнението на саудитското ръководство по този въпрос. Един от хората нарече залозите много по-високи сега, когато местните симпатии към палестинците са били събудени отново от действията на "Хамас" и последвалия отговор на Израел.

Не всички държави от Персийския залив се стремят да формализират връзките си с Израел; някои като Катар и Кувейт просто си сътрудничат на ad hoc основа. Страните, които имат отношения с Израел, ги използват, за да упражняват натиск - докато други частно признават, че тези връзки сега са по-трудни за поддържане.

Лидерът на Обединените арабски емирства разговаря по телефона с израелския си колега за необходимостта от намаляване на напрежението след атаката на "Хамас" на 7 октомври, според правителствено изявление. Лидерите на емирствата се притесняват от обратния удар от всяка ескалация в Газа поради техния съюз с Израел, каза човек, запознат с регионалните дискусии.

Въпреки че ОАЕ и Бахрейн може да се противопоставят на прекъсването на връзките, ескалация на насилието може да ги принуди да намалят контактите си до минимум, каза лицето. Продължителна война - или такава, която увлича в капан други страни - може да подхрани местното недоволство към Израел и да провали съвместните бизнес сделки и инвестиции, според хора, участващи в икономическото портфолио на ОАЕ. Откакто избухна войната между Израел и "Хамас", нейната държавна петролна компания и BP Plc са изправени пред несигурност относно съвместния си опит за придобиване на 2 милиарда долара за частния NewMed Energy, израелски производител на природен газ.

ОАЕ установи дипломатически отношения с Израел през 2020 г., което беше първият път, когато арабска държава призна израелския суверенитет от 90-те години на миналия век. Съвсем наскоро връзките между двете нации бяха подложени на изпитание от увеличаването на селищата на Западния бряг под крайнодясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху - което разпали опасенията на много от съседите на Израел.

Някои арабски държави, включително Саудитска Арабия, реагираха на атаките от 7 октомври, като казаха, че многократно са предупреждавали, че палестинската политика на Израел ще предизвика насилие. С основното си искане да се позволи значителна помощ да влезе в Газа, арабските страни се опитват да постигнат консенсус как да продължат, според човек, запознат с регионалните дискусии.

Централна роля играят Йордания и Саудитска Арабия. Кралят на Йордания Абдула II разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. Въпреки това, след взрива в болницата, той отмени среща на върха в Аман, на която Байдън трябваше да присъства заедно с лидерите на Египет и палестинската власт.

По улиците на много арабски страни се наблюдава безпокойство след бомбардировките, които Израел води след атаката на "Хамас", която САЩ и ЕС определят като терористична група.

В Кувейт хиляди излизат на протести почти всеки ден от 7 октомври насам. „Долу нормализацията, долу Америка“ беше скандирането на масивна демонстрация в сряда вечерта – невероятно настроение в страна, в която от нахлуването на Ирак в началото на 90-те години на миналия век американците имат репутация на освободители.

В Оман, където демонстрациите са много необичайни, десетки хора се събраха пред посолството на САЩ в столицата Мускат, за да осъдят Израел. Дори в Египет, където протестите са забранени, правителството позволи на хората да излязат по улиците в деня след взрива в болницата в Газа. В навечерието на изборите през декември, президентът на Египет Абдел-Фатах Ел-Сиси е изправен пред натиск заради инфлацията от 40% и не може да рискува да антагонизира електорат, който е зле настроен да приеме гледната точка на Израел.

В Саудитска Арабия не е имало протести - там никога няма.

Докато Саудитска Арабия и Израел отдавна поддържат тайни контакти, особено по отношение на разузнаването и сигурността, миналия месец де факто владетелят на кралството престолонаследник принц Мохамед бин Салман, известен като MBS, каза, че страната му се приближава „всеки ден“ към възстановяване на връзките.

В сряда Министерството на външните работи на Саудитска Арабия излезе с изявление, осъждащо „израелските окупационни сили“ за „отвратителното престъпление“ в болницата.

„Земята се раздвижи под краката на MBS, сега той е в окото на безпрецедентна буря“, каза Джон Хана, бивш съветник по националната сигурност на вицепрезидента Дик Чейни и който се е срещал с длъжностни лица, участващи в преговорите за нормализиране от трите страни.

Той каза, че в лицето на все по-гласна популярна опозиция срещу нормализирането, инстинктът на MBS ще бъде „да натисне бутона за пауза, да потърси прикритие и да изчака да види как ще се разиграят трудните и мрачни дни от следващите седмици“.