Компанията зад най-грозните сандали излиза на пазара, за да набере $1.48 милиарда

В четвърто голямо изпитание на IPO пазара в САЩ за един месец, Birkenstock и нейният собственик продадоха около 32 милиона акции във вторник за $46 всяка

15:09 | 11 октомври 2023
Автор: Райън Гулд и Майкъл Хита
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Birkenstock Holding Plc и неговият собственик оцениха акциите в първоначалното публично предлагане на производителя на обувки към средата на пазарния диапазон, за да наберат 1,48 милиарда долара.

В четвърто голямо изпитание на IPO пазара в САЩ за един месец, германската компания и L Catterton продадоха около 32 милиона акции във вторник за $46 всяка, след като ги пуснаха на пазара за $44 до $49, според изявление.

При цената на IPO Birkenstock има пазарна стойност от 8,64 милиарда долара въз основа на документите си в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Включително акции, запазени за ръководители, директори и служители, компанията има разредена стойност от около 9,33 милиарда долара.

Birkenstock продаваше 10,8 милиона от акциите при IPO, докато L Catterton предлагаше 21,5 милиона и ще продължи да притежава около 83% от акциите и да контролира компанията, според документите.

Семейната холдингова компания на милиардера и председател на LVMH Бернар Арно, която вече е инвестирала в Birkenstock, може да купи акции за $325 милиона. Норвежкият суверенен фонд и Durable Capital Partners LP на T. Rowe Price Group Inc. са изразили интерес към закупуването на общо $300 милиона акции, според документацията.

Цели 8% от акциите в листването са заделени за служители на цената на IPO, според документите.

Предлагането се ръководи от Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley. Очаква се акциите на Birkenstock да започнат да се търгуват в сряда на Нюйоркската фондова борса под символа BIRK.

Arm, Instacart

IPO-то идва след най-добрия месец за листвания в САЩ от януари 2022 г., според данни, събрани от Bloomberg. Британският дизайнер на чипове Arm Holdings Plc, подкрепен от SoftBank Group Corp., набра $5,23 милиарда през септември, следван от стартъпа за доставка на хранителни стоки Instacart с $660 милиона и доставчика на маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo Inc. с $576 милиона.

Акциите на Arm са се покачили със скромните 9,2% от цената на IPO, докато Instacart се търгува с 10% под офертната цена. Klaviyo се справи най-добре от трите, но дори след скок от 22,5% в дебюта си на търговия, неговите IPO инвеститори отбелязаха възвръщаемост от 16%.

Смесеното представяне на тези три засили фокуса върху Birkenstock, тъй като десетки стартиращи фирми, които следят публичния пазар, решават дали да излязат на пазара или да продължат да чакат. Тези компании включват набор от различни бизнеси, включително марката за облекло Vuori Inc., производителят на лекарства за отслабване Carmot Therapeutics и GameChange Solar, чиито поддръжници включват филиал на Koch Industries, наред с други кандидати, съобщи Bloomberg News.

За разлика от много от тези кандидати за IPO, Birkenstock е печеливш, според неговите документи. Установената компания имаше нетна печалба от 103 милиона евро при приходи от 1,12 милиарда евро за деветте месеца, приключващи на 30 юни, в сравнение със 129 милиона евро при приходи от 925 милиона евро за същия период година по-рано.

Birkenstock планира да използва приходите от предлагането за изплащане на дълга.

Модни сътрудничества

Основани преди близо 250 години, сандалите на Birkenstock се продават в САЩ от 1966 г. насам и днес се носят от всички - от хипита до крайни радикали. Компанията се превърна в марка от високата мода, стартирайки сътрудничество с луксозни имена като Dior, Manolo Blahnik и Valentino и раждайки свои варианти под различни марки, включително Celine и Givenchy.

Продажбите на Birkenstock бяха увеличени напоследък от хитовия филм Barbie, в който Марго Роби играе главната роля, облечена в чифт розови Birkenstock в една сцена.

IPO-то на Birkenstock идва повече от две години след като семейната инвестиционна компания на Арно и L Catterton придобиха мажоритарен дял в бизнеса на оценка от около 4 милиарда евро. Оттогава Birkenstock инвестира сериозно в изграждането на своите производствени обекти в Германия, включително нова фабрика за 120 милиона евро в Пасевалк, град на север от Берлин.

Ugly for a reason

Основана като доставчик на ортопедични подметки, Birkenstock твърди, че поставя функционалността и комфорта на първо място, а външния вид на второстепенно място. Когато бяха въведени през 70-те години на миналия век, сандалите бяха определени като „смешно изглеждащи“ и „грозни“ и намериха лоялни привърженици сред хора, които обикновено не се интересуваха как изглеждат. Обувката става любима на хипита, бабички и туристи. Но вместо да промени своя дизайн или да се подчини на модните тенденции, марката прегърна връзката си с контракултурата.

Това се промени през годините с навлизането на компанията в модния свят до 2022 г., когато неин модел (The Boston clog) превзе TikTok и се разпродаде онлайн, след като бяха носени от знаменитости като Кендъл Дженър. Имаха толкова голямо търсене, че някои дистрибутори таксуваха двойна цена на дребно. През същата година марката, чиито обувки отдавна бяха осмивани като непривлекателни, пусна видео кампания от три части с The New York Times, наречена Ugly for a reason, за да информира клиентите за здравето на краката.