Румъния изгражда мощен далекопровод за 3 млрд. евро, за да изнася зелената енергия

Северната ни съседка възнамерява да удвои производството си на енергия от възобновяеми източници и да се превърне в регионален доставчик на енергия до 2030 г.

10:46 | 17 септември 2023
Обновен: 10:55 | 17 септември 2023
Автор: Андра Тиму, Ирина Вилку
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румъния планира да изгради нов високоволтов далекопровод на стойност няколко милиарда евро за пренос на електроенергия през цялата страна и до съседна Унгария, като има за цел почти да удвои производството си на енергия от възобновяеми източници и да се превърне в регионален доставчик на енергия.

Балканската страна, която очаква да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници с 10 000 мегавата до 2030 г., се надява да завърши подробно предпроектно проучване до шест месеца, заяви министърът на енергетиката Себастиан Бурдуя в интервю в Букурещ. На базата на доклада ще се определи капацитетът на кабела, който се оценява на над 3 млрд. евро) - значителна сума за страната, която се бори с нарастващ дефицит.

"За нас този далекопровод е приоритет номер едно", който трябва да бъде завършен до 2028-29 г., каза Бурдуя. "Проектът за високоволтов кабел за постоянен ток е допълнителен инструмент за енергийната мрежа, за да може да поеме цялата тази възобновяема енергия, да осигури баланс и също така да може да изнася за другите страни в Западна Европа." 

Кабелът ще добави ключова връзка към по-големия европейски пазар, като позволи на Румъния да изнася излишната електроенергия, когато е слънчево или ветровито, и да внася, когато има недостиг. Той също така ще спомогне за пренасянето на електроенергията от местата, където тя се произвежда, до центровете за търсене в цялата страна. По-доброто използване на възобновяемите енергийни източници е важна част от плана на Европа да се откаже от изкопаемите горива и по-специално от руския газ.

Страната, която вече е стопанин на един от най-големите сухоземни вятърни проекти в Европа на брега на Черно море с общ капацитет от 600 мегавата, е свидетел на вълна от инвестиции, предимно в соларни проекти, на фона на различни механизми за подкрепа, частично финансирани от Европейския съюз, за да се ускори преходът към зелена икономика. Понастоящем страната разполага с около 11 000 мегавата капацитет от възобновяеми източници.

Страната търси инвеститори с опит и финансова подкрепа за изграждането на новия кабел, който би могъл да минава по протежение на газопровода BRUA и да свързва югоизточния регион на страната с Унгария, според Бурдуя. 

Стремежът на целия континент да подсили мрежите, за да се справи с нарастващото производство на енергия от възобновяеми източници, може да затрудни набавянето на материали за румънския далекопровод, каза Бурдуя. Европейските държави отделят милиарди евро за постигане на целите за въглеродна неутралност, тъй като въздействието на изменението на климата върху целия континент става все по-очевидно.

Местният мрежови оператор Transelectrica ще бъде част от потенциалния консорциум за проекта, добави той.

Наскоро министерството подписа 30 нови договора на стойност 1,3 млрд. леи (279 млн. долара), за да могат проектите за зелена енергия да бъдат финансирани чрез фондовете за възстановяване на ЕС. Голяма част от над 80-те милиарда евро, които страната трябва да получи през следващите четири години, са предназначени за производство на енергия от възобновяеми източници.

Новите енергийни мощности, заедно с потенциала на страната за добив на природен газ, ще направят Румъния енергийно независима и регионален доставчик на електроенергия до 2030 г., заяви Бурдуя.

Въпреки че част от газа от проекта Neptun Deep в Черно море вероятно ще бъде изнасян, Бурдуя призова държавния производител на газ Romgaz SA, който е равноправен партньор с OMV Petrom SA в проекта, да даде приоритет на местното потребление при подписването на предстоящите договори за продажба.