Русия остава основен доставчик на оръжие за Индия, но вносът рязко спада

Париж изпреварва САЩ, за да стане вторият по големина доставчик на оръжие за Индия през 2018-22 г.

17:20 | 19 март 2023
Обновен: 11:06 | 20 март 2023
Автор: Судхи Ранджан Сен
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия остава основният източник на оръжия за Индия, въпреки че страната драстично е намалила покупките си, което подчертава предизвикателството пред министър-председателя Нарендра Моди да пренастрои зависимостта на Делхи от Москва, докато границите ѝ с Китай и Пакистан остават напрегнати. 

Вносът на руски оръжия е намалял с 19% за петгодишния период, започващ през 2018 г., в сравнение със също толкова дълъг по-ранен период, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, независим мозъчен тръст, който изследва конфликтите, продажбите на оръжия и разоръжаването.  

"Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия както в периода 2013-2017 г., така и в периода 2018-22 г., но делът ѝ в общия внос на оръжия в Индия е намалял от 64% на 45%", се посочва в последния доклад, публикуван миналата седмица.

Зависимостта на Индия от Москва за оръжия е един от факторите за неутралната позиция на Ню Делхи по отношение на войната на Владимир Путин в Украйна, въпреки натиска от страни като САЩ, Япония и Австралия. Южноазиатската държава подкрепи призивите за прекратяване на огъня и дипломатическо решение за прекратяване на войната на Русия, но се въздържа в ООН при гласуванията, осъждащи руската инвазия. Тя също така продължи да купува евтин руски петрол.

От 1993 г. насам Индия е най-големият вносител на оръжие в света и "напрежението с Пакистан и Китай до голяма степен определя търсенето на внос на оръжие", се казва още в доклада. 

Санкциите срещу Русия, които засягат износа на оръжие, увеличават производството на отбранително оборудване в Индия и засилват конкуренцията от страни като Франция, чийто износ на оръжие за Ню Делхи е скочил с цели 489% за същия период, което води до спад в покупките от Москва, се казва още в доклада на SIPRI. 

Париж изпреварва САЩ, за да стане вторият по големина доставчик на оръжие за Индия през 2018-22 г.