Петролът записва най-слабата седмица за годината в очакване на ОПЕК+

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха над $69 за барел в петък, но все още са надолу с около 10% за седмицата

09:30 | 17 март 2023
Обновен: 09:44 | 17 март 2023
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към най-голямата седмична загуба тази година, след като банковите сътресения обхванаха световните пазари, като инвеститорите очакват потенциален отговор на поражението от страна на ОПЕК и нейните съюзници.

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха над $69 за барел в петък, но все още са надолу с около 10% за седмицата. Ръководителите на ОПЕК+ от Саудитска Арабия и Русия се срещнаха в Рияд в четвъртък и обсъдиха усилията на групата за „насърчаване на пазарния баланс и стабилност“. Комисията за наблюдение на картела, който може да препоръча промяна в производството, трябва да се срещне на 3 април.

ОПЕК+ вероятно ще седи нащрек и ще наблюдава пазара, освен ако Brent не падне под $70 за барел за продължителен период, според индустриалния консултант FGE, докато Energy Aspects Ltd. заяви, че групата производители вероятно ще изчака финансовите пазари да се успокоят, преди да реши дали да реагира.

Проблемите в Credit Suisse Group AG, съчетани с опции за покриване, доведоха петрола до най-ниското му ниво от 15 месеца тази седмица. Докато пазарите започват да виждат известна стабилност, инвеститорите също ще следят дали Федералният резерв ще повиши отново лихвените проценти следващата седмица след сътресенията.

„Външните фактори продължават да диктуват ценовото действие на петрола“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV. „Мащабът на разпродажбата на петрола вероятно ще бъде проблем за ОПЕК+, но те едва ли ще предприемат бързи действия, вместо това вероятно ще изчакат прахът да се уталожи“.

Петролът може да се затрудни да постигне стабилни печалби в краткосрочен план, като тази седмица ОПЕК прогнозира скромен излишък през второто тримесечие, типичен период на слабо търсене преди лятото. Международната агенция по енергетика също каза, че пазарът вече е в излишък заради устойчивото руско производство.