Цената на петрола се стабилизира след тридневен ръст

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до $78 за барел

09:30 | 9 февруари 2023
Обновен: 09:55 | 9 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се стабилизира в Азия - след рали с около 7% през последните три сесии - докато инвеститорите оценяват последния коментар от служители на Федералния резерв и смесените данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до $78 за барел, след като затвориха с ръст от почти 2% в сряда. Множество служители на Федералния резерв затвърдиха идеята, че лихвените проценти ще трябва да продължат да се покачват, за да се борят с инфлацията, поставяйки отново на фокус опасенията относно възможно забавяне на търсенето.

Докладът на EIA показа, че използването на рафинериите се е повишило до най-високото ниво от декември, докато запасите от суров петрол в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, са набъбнали до най-голямото ниво от юли 2021 г. Резервите от гориво също са се увеличили повече от очакваното.

Суровият петрол претърпя период на променлива търговия от началото на годината, тъй като инвеститорите очакват признаци на устойчиво възстановяване на китайското търсене, което някои прогнозират, че ще повиши цените над 100 долара за барел. Ключовите времеви спредове сигнализират за затегнат пазар след скорошни прекъсвания на норвежкия и азербайджанския поток.

„Участниците продължават да чакат по-ясни сигнали за това как се развиват китайското търсене и руското предлагане“, каза Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Добавянето на още повече несигурност към петролния пазар и рисковите активи като цяло се дължи на политиката на Фед през следващите месеци.“