Мрежата на Кох ще помогне на Републиканската партия да се справи с Тръмп

Бившият президент е единственият обявен кандидат за президент на републиканците

20:30 | 6 февруари 2023
Автор: Марк Никет
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мрежата, създадена от консервативните милиардери Чарлз Кох и покойния му брат Дейвид Кох, сигнализира, че няма да подкрепи Доналд Тръмп на първичните избори за президент на GOP (Grand Old Party - Републиканската партия в САЩ) през 2024 г., като заяви, че планира да подкрепи кандидат, "който може да поведе страната ни напред и който може да спечели".

В меморандум до служителите и активистите, публикуван в неделя, "Американци за просперитет" заявява, че за да получи лидери, които могат да преодолеят "счупената политика" във Вашингтон - и за да получи по-добри кандидати от тези, които републиканците издигат - групата трябва да се включи в изборите по-рано, започвайки от президентската надпревара.

"За да напишем нова глава за нашата страна, трябва да обърнем страницата на миналото", казва в меморандума Емили Зайдел, главен изпълнителен директор на AFP и старши съветник на свързания с нея суперполитически комитет за действие. "Така че най-доброто нещо за страната би било през 2025 г. да има президент, който да представлява нова глава."

"Американският народ показа, че е готов да продължи напред, и затова AFP ще му помогне да го направи", каза тя.

В бележката на Зайдел не се казва колко средства планира да похарчи групата за президентската надпревара на GOP през 2024 г. AFP Action е похарчила почти 80 млн. долара от името на кандидатите през цикъла 2022 г., според OpenSecrets - включително в 22 първични избори на федерално ниво и още почти 200 в щатите, според бележката.

Тръмп прави третата си кандидатура за Белия дом с потенциален реванш с президента Джо Байдън. Но някои проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите на GOP търсят алтернатива - като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който се очаква да се включи в надпреварата - които подкрепят политиките на Тръмп, но нямат неговия политически багаж.

Бившият президент е единственият обявен кандидат за президент на GOP. Очаква се бившият губернатор на Южна Каролина и посланик в ООН Ники Хейли да обяви кандидатурата си на 15 февруари, а няколко други кандидати освен ДеСантис обмислят участие в надпреварата.

Говорител на Тръмп не коментира бележката на Зайдел, но бившият президент в миналото е критикувал мрежата на Кох. "Никога не съм търсил тяхната подкрепа, защото не се нуждая от техните пари или лоши идеи", каза той през 2018 г.

Тръмп също така се скара с консервативния Клуб за растеж - бивш съюзник, който миналата година подкрепи кандидати в престижни първични избори на GOP срещу кандидати, подкрепени от Тръмп, и предположи, че може да подкрепи ДеСантис вместо бившия президент през 2024 г.