Скулптурите от Партенона може да се върнат в Гърция след сделка с Великобритания

Договорка за заем или ротация, базирана на културен обмен, може да осигури начин за преодоляване на британски закон, който забранява на музеите да премахват предмети, които притежават

10:52 | 4 януари 2023
Автор: Алберто Нардели и Алекс Уикъм
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският музей и Музеят на Акропола в Атина се приближават към споразумение, според което мраморните скулптури и барелефи от Партенона ще бъдат върнати след време в Гърция като част от културен обмен, слагайки край на враждата за историческите артефакти, датираща от 1800 г.

Според запознати с въпроса хора, които поискаха анонимност, тъй като сделката не е сключена, споразумението ще доведе до изпращане на част от експонатите в Атина на ротация в продължение на няколко години. В замяна други предмети ще бъдат ефективно заети на музея в Лондон, а Великобритания може също да получи гипсови копия на скулптурите на Партенона.

Продължават сложни дискусии и сделката все още не е финализирана, казаха хората, отбелязвайки, че логистиката на преместването на барелефите също е много сложна.

Едно споразумение би разрешило спор, който измъчва англо-гръцките отношения от основаването на съвременна Гърция през 1832 г. и който дори заплашваше в един момент да добави още един слой към вече сложните преговори на Обединеното кралство за Брекзит с Европейския съюз. Скулптурите - известни още като "мраморите на Елгин" - са колекция от древни артефакти, взети от Акропола в Атина в началото на 19 век от лорд Елгин, британски посланик в Османската империя.

Елгин е извадил скулптурите от руините на Партенона при спорни обстоятелства и ги транспортира до Великобритания. Гръцките правителства засилиха призивите за връщането им през последните десетилетия, което се превърна в дългогодишен политически и дипломатически спор.

Нюйоркски шаблон

Всяка сделка може да бъде подобна на тази, сключена миналата година, при която Гърция си върна 161 древни артефакта от Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, казват хората. Това споразумение, което включва и базирана в Делауеър културна институция, ще доведе произведения от мрамор, събрани от американски милиардер, постепенно да се върнат в Гърция, след като бъдат изложени в Мет с други произведения, които пътуват в обратната посока, в дълъг процес, протичащ между 2023 г. и 2048.

Миналия месец гръцкият вестник Ta Nea съобщи, че Джордж Озбърн, бивш министър на финансите на Обединеното кралство, който сега е председател на Британския музей, е водил разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно възможното връщане на мраморите.

В друго споразумение миналата година музей в Сицилия, Италия, върна фрагмент от Партенона на Гърция като част от подновяемо заемно споразумение. Сред сложните препятствия, които скорошните споразумения разрешиха, беше трънливият въпрос за собствеността и други правни искове, които биха могли да послужат като шаблон за произведенията в Британския музей.

Гръцкото посолство в Лондон не отговори веднага на искане за коментар. Говорител на Британския музей подчерта, че „ще работи в рамките на закона“ по отношение на ново партньорство с Гърция за мраморите от Партенона, добавяйки: „Няма да разглобим нашата велика колекция, тъй като тя разказва уникална история за нашата обща човечеството.”

„Законен дом“

Докато кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак изключи възможността за промяна на британски закон, който забранява на музеите да премахват предмети, които притежават, договореност за заем или ротация, базирана на културен обмен, може да осигури начин за преодоляване на това правно препятствие.

The Parthenon Project, орган, председателстван от бившия министър на културата на Обединеното кралство Ед Вейзи, който работи с британските музеи и музеите на Акропола, за да намери решение, заяви, че резултатът е „най-накрая наблизо“.

„Ние спорим за сделка, която е от полза както за Гърция, така и за Великобритания, съсредоточена върху културно партньорство между двете страни“, каза говорител на организацията. „Това би накарало Британският музей да продължи да изпълнява ролята си на „музей на света“, показващ великолепни гръцки артефакти като част от ротационни експонати, като скулптурите от Партенона се събират отново в техния законен дом в Атина.“