Нидерландия ще блокира България за влизане в Шенген

Нидерландското правителство ще се съгласи с присъединяването на Румъния и Хърватия

18:03 | 2 декември 2022
Обновен: 18:19 | 2 декември 2022
Автор: Каган Коч
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединяване към безвизовото Шенгенско пространство на Европейския съюз следващата седмица, според нидерландския външен министър Вопке Хукстра.

Нидерландия смята, че е „все още твърде рано“ за влизането на България в зоната, каза Хукстра в петък след заседание на кабинета в Хага. Нидерландското правителство ще се съгласи с присъединяването на Румъния и Хърватия, каза Хоекстра.

Румъния и България чакат повече от десетилетие да бъдат допуснати в Шенген. Въпреки че отговарят на всички технически критерии, те се сблъскаха със съпротива от някои членове, а ЕС многократно ги критикува за съдебната реформа и върховенството на закона.

Двете страни се стремят да спечелят положителен вот от държавите-членки, заедно с Хърватия, за да се присъединят към Шенген в началото на следващата година, но всяко решение ще трябва да бъде единодушно.

България, Румъния и Хърватия отговарят на условията за влизане в Шенген и Съветът на ЕС трябва да им позволи без забавяне да участват пълноценно в Шенгенското пространство, заяви в средата на ноември в политически документ Европейската комисия. 

Според Хукстра Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение.