ЕС готви първия общ за блока акциз за вейпинг и нагреваем тютюн

Стремежът на ЕС да намали процента на тютюнопушене ще увеличи минималния акциз от 1,80 евро на 3,60 евро за опаковка от 20 цигари

14:44 | 28 ноември 2022
Обновен: 12:13 | 30 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС се готви да предложи данък върху цигарите в целия блок като част от промените в данъчното облагане на тютюневата индустрия, което също ще удвои акцизите в страните-членки с ниски данъци върху цигарите, според проектодокумент на Европейската комисия, съобщи през уикенда Financial Times.

Промените в законодателството са част от натиска на Брюксел за намаляване на процента на тютюнопушенето и ще увеличат минималния акциз в ЕС върху цигарите от 1,80 евро на 3,60 евро за опаковка от 20 къса, което ще повиши цените в източноевропейските страни, където една кутия цигари струва под 3 евро.

Актуализацията на директивата на ЕС за данъчно облагане на тютюна от 2011 г. също така ще приведе данъчното облагане на нови продукти за пушене, като вейпинг и нагреваем тютюн, в съответствие с цигарите, тъй като политиците по света гледат все по-негативно на популярността на новите продукти сред младите хора.

По-силните продукти за вейпинг ще имат акциз от най-малко 40%, докато по-слабите ще бъдат изправени пред 20% акциз. Нагреваемите тютюневи изделия също ще бъдат засегнати от 55% мито или данъчна ставка от 91 евро за 1000 продадени артикула.

Акцизите върху цигарите също ще се увеличат значително в страни като Австрия и Люксембург, където цените са ниски спрямо доходите. Очаква се увеличението на данъците върху цигарите да генерира допълнителни 9,3 милиарда евро за страните-членки на ЕС.

Промените имат за цел да ускорят стремежа на ЕС за „поколение без тютюн“ до 2040 г. Като част от плана на ЕС за борба с рака, здравните служители искат да намалят употребата на тютюн сред гражданите на ЕС от сегашното ниво от около 25 процента до 20 процента през 2025 г. и под 5 процента до 2040 г.

Този месец Комисията наложи забрана върху ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, за да ограничи скока на търсенето сред по-младите потребители. В САЩ регулаторните органи в Администрацията по храните и лекарствата решиха да забранят популярни продукти за вейпинг, като Juul.

Роб Бранстън, старши преподавател по бизнес икономика и член на изследователската група за контрол на тютюнопушенето на университета в Бат, каза, че актуализацията на данъчния режим е „отдавна закъсняла“, за да се увеличат цените в страни, където цигарите са „твърде евтини“ и да се навакса инфлацията.

„Това ще спаси животи“, каза той, цитиран от FT. „Данъчно предизвиканите увеличения на цените са . . . един от най-ефективните инструменти за намаляване на употребата на тютюн, толкова значителни увеличения на минималните данъчни ставки . . . са от решаващо значение за постигане на желаното намаляване на рака и други заболявания."

Но Питър ван дер Марк, генерален секретар на Европейската асоциация за тютюн за пушене, предупреди, че „ако имате внезапно много рязко увеличение, можете да създадете пазар за незаконна търговия“.

Дъстин Далман, президент на Независимия европейски вейпинг алианс, добави, че налагането на данъци върху новите тютюневи продукти може да доведе до „много по-малко вредните алтернативи“ на тютюнопушенето да бъдат „облагани с твърде високи данъци в много страни“.

В изтекла оценка на въздействието се казва, че увеличението на минималния акциз ще има „силно въздействие върху потребителите и икономическите оператори“ в страните от ЕС, където цените на цигарите са ниски, включително България, Словакия, Полша и Унгария.

Оценката също така отбелязва, че акцизът върху новите тютюневи изделия, „които са особено привлекателни за младите хора, които са изложени на риск от развитие на пристрастяване“, ще подпомогне усилията на общественото здравеопазване за намаляване на употребата на тютюн.

Предложението ще трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на ЕС, преди да бъде закрепено в закон. British American Tobacco, един от най-големите производители на цигари в света, подчерта, че това е "началото на дълъг законодателен процес".

Еспресо капсули и найлонови торбички

Европейският съюз ще определи тази седмица мерки за прочистване на опаковъчната индустрия, от капсули кафе до пластмасови бутилки за еднократна употреба, в опит да намали отпадъците.

Регламентите са насочени към повишаване на устойчивостта на опаковките – една от най-мащабните употреби на нова пластмаса и хартия – според проектодокумент, видян от Bloomberg. Страните и фирмите от ЕС ще трябва да гарантират, че контейнерите, използвани за ежедневни продукти, могат да бъдат по-лесно рециклирани или биоразградими по естествен път.

„Кръговата икономика на опаковките ще помогне за отделяне на икономическото развитие от използването на природните ресурси“, се казва в проекта на Европейската комисия, който все още подлежи на ревизии. „Опаковките се увеличиха през последните години по-бързо от брутния национален доход, което води до рязко нарастващи емисии на CO2 и други емисии, както и свръхексплоатация на природни ресурси, загуба на биологично разнообразие и замърсяване.“

Правилата ще имат разклонения в сектори като производство на храни и химическо производство. В ЕС около 40% от пластмасата и половината от хартията се използват в опаковките и дизайнът им често затруднява повторната употреба или рециклирането. Мерките обхващат всичко - от стикери върху ябълки до торбички за еднократна употреба.

От компаниите ще се изисква да използват възможно най-малко опаковки, докато държавите ще трябва да се уверят, че 65% от всички отпадъци от опаковки се рециклират до края на 2025 г.