Турция понижи лихвите до едноцифрено ниво – в съответствие с исканията на Ердоган

Централната банка на страната обяви края на цикъла на разхлабване

17:11 | 24 ноември 2022
Обновен: 17:25 | 24 ноември 2022
Автор: Investor.bg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Турската централна банка понижи основните лихви до едноцифрено равнище - в съответствие с искането на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, и обяви края на цикъла на парично разхлабване, съобщава Investor.bg.

Комисията по парична политика към банката, водена от управителя Шахап Кавджъоглу, намали основната лихва от 10,5% до 9% в съответствие с прогнозите на анализаторите, анкетирани от медията.

В свое изявление комисията посочва, че „сегашната лихва е адекватна“ и че е решила „да сложи край на цикъла лихвени понижения, започнал през август“.

Паричната политика на банката е „неустойчива“, заяви Кристиан Маджио от TD Securities, цитиран от Bloomberg.

„Цените няма да паднат толкова, колкото очаква централната банка, въпреки предстоящото благоприятно въздействие на базовите ефекти и в крайна сметка валутата може да се срине отново, тласкайки както инфлацията, така и лихвите нагоре“, посочи той.

Ходът беше част от изпълнението на призива на Ердоган за едноцифрени лихви. „Това оправдава банката да обяви края на разхлабването сега“, добавя анализаторът.

Турската централна

Турската централна банка понижи основните лихви до 9%. Графика: Bloomberg 

Четвъртото поредно понижение подчертава позицията на аутсайдер на Турция в годината, в която централните банки предприеха най-агресивното и синхронизирано парично затягане от 40 години насам в отговор на инфлационните шокове.

Анкара предприема обратни ходове, водена от нетрадиционните виждания на президента Реджеп Тайип Ердоган, че по-ниските лихви имат силата да понижат инфлацията. Преди днешното решение паричното разхлабване достигна 350 базисни пункта въпреки инфлацията, ускорила се до над 85% - движения, заради които Турция е втора след Аржентина в Г-20 по инфлационен натиск. 

Ердоган притежава по-голяма власт над централната банка от 2018 г. насам, след като уволни и тримата предшественици на Кавджъоглу, за да може институцията да поеме по курс, който той смяташе за удачен. Влиянието на президента стана още по-очевидно тази година, след като той настоя за по-ниски лихви, за да стимулира икономиката преди изборите чрез насърчаване на евтини заеми.

Президентът не отстъпи дори при годишната инфлация, която сега е 17 пъти по-висока от официалната цел и най-бързата, откакто пое властта преди две десетилетия.

Централната банка очаква ниво на инфлацията в края на годината от около 65% - по-оптимистична прогноза от мнението на много икономисти. „Не можем да се смятаме за успешни в намаляването на инфлацията“, призна Кавджъоглу миналия месец.

Въпреки че разходите за свръхразхлабения подход нарастват, централната банка поддържа брутните си резерви, които нараснаха до най-високото си ниво тази година и се очаква да нараснат още до края на този месец. Те се повишават до 123 милиарда долара през седмицата на 18 ноември, става ясно от данни от четвъртък.

Лирата отслабна с почти 29% спрямо долара през годината – най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари след аржентинското песо.