Владимир Путин затяга хватката си върху руските енергийни активи и за Азия

Руски завод за втечнен газ спря доставка за купувач в Азия заради проблем с плащането

13:40 | 24 август 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стремежът на Русия да консолидира контрола си върху природния газ започва да ограничава доставките за клиенти в Азия - първият осезаем пример, че ходът на Москва да национализира "Сахалин" се отразява на доставките за региона, пише Bloomberg.

Sakhalin Energy LLC, новият оператор, създаден от Москва, за да засили собствеността върху съоръжението за втечнен природен газ в руския Далечен изток, се отказа от доставка за поне един клиент от Северна Азия поради проблеми с плащането, както и поради забавяне при подписването на преработени договори, твърдят търговци, запознати с въпроса.

На 19 август Москва прехвърли собствеността върху завода на базираната в Русия компания Sakhalin Energy от базирано в Бермуда дружество и от клиентите бе поискано да се ангажират с нови сделки и да изпращат плащания на банки в Москва от тази дата. Малко купувачи са подписали преработените договори, което може да застраши притока на газ към пазарите, включително Япония и Южна Корея, твърдят търговците.

Всяко прекъсване на доставките на природен газ рискува да задълбочи кризата в снабдяването, обхванала Азия, която се бори с нарастващите сметки за електроенергия и по-високата инфлация. Неизпълнението на доставките може да доведе до прекъсване на електрозахранването тази зима в Япония, която е най-големият купувач на газ от "Сахалин" и обикновено получава около 9% от нуждите си от втечнен природен газ от проекта.

Фючърсите на холандския природен газ с доставка през септември поскъпнаха с 2,6% в Лондон.


Руският Сахалин е най-близкият за износ до ключови пазари в Азия

Президентът Владимир Путин затяга хватката си върху руските енергийни активи, а също така ограничава потоците към Европа, което е широко разглеждано като използване на природните ресурси като оръжие. Цените на природния газ от Азия за Европа се повишиха, тъй като нуждаещите се от енергия клиенти бързат да си осигурят доставки преди ключовия зимен отоплителен сезон.

Sakhalin Energy не е отговорила на запитването за коментар.

Въпреки че повечето детайли от преразгледаните договори за продажба на "Сахалин-2" остават същите, като например цената и обема, клиентите се консултират с адвокати и преглеждат подробностите, преди да се ангажират с новия субект или да платят на различни банки, казаха търговци. 

По-рано този месец Sakhalin Energy поиска от клиентите да подпишат договори за покупка на втечнен природен газ с ревизии на името и адреса ѝ, като същевременно поиска плащанията да се извършват в Gazprombank JSC. Тази седмица операторът обяви търг за продажба на дългосрочни товари на спот пазара, като един от тях ще бъде натоварен в сряда, според документи, видени от Bloomberg.

Това е необичайно бързо и показва, че Sakhalin отчаяно се опитва да намери нов купувач, каза търговец, който е получил търга. Според документите, видени от Bloomberg, компаниите не могат да участват в продажбата, без да подпишат преразгледани споразумения за покупка.