Има „много голям риск“ от катастрофа в ядрена централа в Украйна, казва МААЕ

В петък ядрената централа в Енергодар, която е под руски контрол, беше обстреляна два пъти

18:30 | 7 август 2022
Обновен: 19:02 | 7 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Ръководителят на атомната агенция на ООН предупреди за „потенциално катастрофални последици“ след петъчния обстрел около най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна твърди, че руските сили са обстреляли съоръжението в в Енергодар в Югоизточна Украйна. Москва обвини Киев за инцидента, пише Bloomberg.

Атаката „подчертава реалния риск от ядрена катастрофа, която може да застраши общественото здраве и околната среда в Украйна и извън нея“, каза Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, в пространно изявление.

Военните действия около централата – която Русия окупира през март, но все още се управлява от украински персонал – „са напълно неприемливи и трябва да бъдат избегнати на всяка цена“, каза той. „Това трябва да спре и то веднага.“

Почти всичките седем „незаменими стълба“ на ядрената безопасност са били компрометирани в Запорожие през последните няколко месеца, включително през последните 24 часа, каза Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските войски са стреляли два пъти по централата в петък и призова за санкции срещу руската ядрена индустрия.

„Всеки обстрел на това съоръжение е открито, нагло престъпление, акт на терор“, каза Зеленски във видеообръщение.

Руското министерство на отбраната отрече информацията за участието си, заявявайки, че Украйна е извършила обстрела.

Силите на Кремъл окупираха завода и околните райони през март. Обединеното кралство заяви, че руските военни използват „защитения статут“ на централата, за да предприемат атаки срещу околните райони без страх от отмъщение.

Изглежда, че Русия използва контрола си върху съоръжението, „за да играе със западните страхове от ядрена катастрофа в Украйна, вероятно в опит да намали волята на Запада да предостави военна подкрепа на украинска контраофанзива“, се казва в доклад от 3 август на  Институтът за изследване на войната, военни анализатори, базирани в САЩ.

Очаква се боевете да ескалират в района, тъй като украинските сили предприемат контранастъпление, за да си върнат територията в Югоизточна Украйна от Москва.

Националният оператор на ядрена енергия на Украйна съобщи в петък, че е изключил един от трите генератора, работещи в централата.

В изявлението си Гроси каза, че не е имало щети по самите ядрени реактори и няма радиологично изпускане. „Въпреки това има щети на други места в обекта“, каза той.

В подкрепа на твърдението на Русия, че Украйна е нападнала централата, Игор Вишневецки, високопоставен руски дипломат по разоръжаването, каза, че Москва ще се обърне към ООН и МААЕ в опит да окаже натиск върху Киев да спре да атакува съоръжението.

„В противен случай последствията ще бъдат трудни за прогнозиране“, каза той.

МААЕ в продължение на четири месеца е искала разрешение да посети завода, без успех, според Гроси. „Това ще изисква сътрудничество, разбиране и улеснение както от Украйна, така и от Русия“, каза той.