Африка се нуждае от 424 млрд. долара, за да се възстанови от опустошителната пандемия

Множество африкански държави се обърнаха към МВФ, за да им помогне да ревизират дълга си и да финансират държавните бюджети

10:30 | 7 юли 2022
Обновен: 15:23 | 7 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Според ръководителя на най-големия кредитор на континента африканските държави се нуждаят от 424 млрд. долара през тази година, за да се справят с разрушенията, причинени от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

След десетилетия на напредък в борбата с бедността на континента, Covid-19 ще доведе до "крайна бедност" на 30 милиона африканци. Междувременно войната в Украйна подхрани инфлацията и остави милиони хора гладни. Покачващите се цени заедно със забавящия се икономически растеж също увеличават задлъжнялостта в региона.

"Не бива да омаловажаваме въздействието на Covid-19 върху африканските икономики", заяви Акинвуми Адесина, президент на Африканската банка за развитие, в интервю за радио Bloomberg. "Трябва да разширим фискалното пространство за африканските държави. На второ място - трябва да се справим с целия проблем с дълга, не можеш да тичаш нагоре по хълм, докато носиш раница с пясък на гърба си”.

От Гана до Замбия, множество африкански държави се обърнаха към Международния валутен фонд, за да им помогне да ревизират дълга си и да финансират държавните бюджети. Войната в Украйна влоши ситуацията точно, когато държавите на континента се възстановяваха от пандемията.

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордни стойности, след като инвазията в Русия на 24 февруари прекъсна износа на зърно и растително масло. Това изостри кризата с глада, която засегна държави като Етиопия, Кения и Сомалия. Африка зависи от Русия и Украйна за около 41% от пшеницата и царевицата си, каза Адесина.

Планът на Африканската банка за развитие на стойност 1,5 млрд. долара за стимулиране на производството ще помогне на земеделските стопани на континента да произведат 30 млн. тона храна, каза той и добави, че пречките при вноса на торове могат да засегнат производителността с до 50%.

"Специалните права на тираж от МВФ помогнаха много, но Африка все още се нуждае от 150 млрд. долара, които да бъдат насочени към нея”, посочи още Адесина.

По думите му голяма част от дълга в Африка е свързан с инфраструктурата, а трябва частният сектор също да има роля, не само правителството.