Металите се възстановяват от най-лошата си седмица за годината заради Китай

Индустриалните метали все още са напът за най-големия тримесечен спад след финансовата криза от 2008 г.

09:02 | 28 юни 2022
Обновен: 13:59 | 28 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Калаят поведе възстановяването на основните метали от най-лошата им седмица за една година, тъй като китайската икономика показа признаци на възстановяване и Goldman Sachs Group Inc. каза, че глобалните доставки все още са ограничени.

Ранните показатели за икономическата активност на Китай, проследявани от Bloomberg, предполагат подобрение през юни, тъй като ограниченията за Covid-19 постепенно бяха облекчени. Общата оценка на перспективата се върна към неутрална след влошаване в продължение на два поредни месеца, въпреки че възстановяването остава приглушено.

„Независимо дали говорим за нулев Covid, забавяне на имотите или потребител, който няма доверие, търсенето на метали в Китай е много слабо през първото тримесечие“, пишат анализатори на BMO Capital Markets за метали и добив. „Няма съмнение обаче, че сме над най-ниската точка по отношение на активността."

Индустриалните метали все още са напът за най-големия тримесечен спад след финансовата криза от 2008 г. на фона на нарастващите страхове от забавяне на промишлеността в големите икономики. Калаят поведе печалбите в понеделник на Лондонската борса за метали (LME), като компенсира рекордната седмична загуба от 21%, която доведе цените до 15-месечно дъно. Никелът, алуминият и медта също поскъпнаха, обръщайки спадовете от миналата седмица, пише Bloomberg. 

Въпреки че Китай, най-големият пазар на неблагородни метали, дава оптимизъм, „лекото обостряне на настроенията там едва ли ще компенсира текущото влошаване на ситуацията в западните индустриализирани страни“, каза в бележка анализаторът на Commerzbank AG Даниел Бриземан. „Особено, след като подновени ограничения в Китай не могат да бъдат изключени с оглед на стратегията на страната за нулев Covid."

Това е драматичен обрат от последните две години, когато металите поскъпваха заради вълна от оптимизъм след блокирания, инфлационни прогнози и проблеми с доставките. Запасите остават на критично ниски нива на няколко пазара на метали, създавайки почвата за потенциални скокове на цените, дори когато инвеститорите се отклоняват от прогнозите за търсенето.

„Рязкото понижаване на цените на неблагородните метали през последните няколко седмици отразява почти изцяло финансовия натиск за ликвидация, а не някакво влошаване на фундаменталните условия“, пишат в бележка анализаторите на Goldman Sachs. Все пак ценовият натиск вероятно ще се задържи, докато не станат известни отговорите, включващи съкращения на доставките или „екстремни“ намаления на запасите, казаха те.

Медта на LME се установи с 0,4% по-високо до $8,417,50 за метричен тон в края на търговията в Лондон. Калаят скочи с 9,8%, докато никелът нарасна с 2,2%, а алуминият е с 1,6% по-скъп. Цинкът се понижи с 1%, изтривайки по-ранните печалби, след като запасите на LME се повишиха от рекордно ниско ниво.

При благородните метали спот златото падна с 0,2% до 1822,77 долара за унция към 16:02 часа в Ню Йорк, тъй като доходността на държавните облигации се покачи. Среброто и паладият се оттеглиха, докато платината се повиши.