Русия изпадна в дефолт по външния дълг за първи път от времето на болшевиките

Финансовият министър Антон Силуанов отхвърли ситуацията в четвъртък като „фарс“

08:20 | 27 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Русия изпадна в дефолт по външния дълг за първи път от времето на болшевиките

Русия не изпълни задълженията по своя държавен дълг в чуждестранна валута за първи път от век, кулминацията на все по-строгите западни санкции, които затвориха пътищата за плащане към задграничните кредитори, съобщи Bloomberg.

В продължение на месеци страната намираше пътеки около наказанията, наложени след нахлуването на Кремъл в Украйна. Но в края на деня в неделя изтече гратисният период за около 100 милиона щатски долара лихвени плащания, дължими на 27 май, краен срок, считан за случай на неизпълнение, ако бъде пропуснат.

Това е мрачен момент от бързото превръщане на страната в икономически, финансов и политически парий. Националните еврооблигации се търгуват на проблемни нива от началото на март, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

Но предвид щетите, които вече са нанесени на икономиката и пазарите, засега неизпълнението също е предимно символично и няма голямо значение за руснаците, които се изправят пред двуцифрената инфлация и най-лошото икономическо свиване от години.

Русия протестира срещу случилото се, заявявайки, че има средства за покриване на всякакви сметки и е била принудена да не плаща. Докато се опитваше да излезе от ситуацията, миналата седмица страната обяви, че ще премине към обслужване на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли, критикувайки ситуацията на „форсмажорни обстоятелства“, която според нея е изкуствено произведена от Запада.

„Това е много, много рядко нещо, когато правителство, което иначе разполага със средствата, е принудено от външно правителство да изпадне в неизпълнение“, каза Хасан Малик, старши суверенен анализатор в Loomis Sayles & Company LP. „Това ще бъде едно от големите вододелни неизпълнения в историята."

Официалната декларация обикновено идва от рейтинговите фирми, но европейските санкции доведоха до това те да оттеглят рейтингите на руски предприятия. Според документите за облигациите, чийто гратисен период е изтекъл в неделя, притежателите могат сами да обявят дефолт, ако собствениците на 25% от неизплатените облигации се съгласят, че е настъпило „Събитие на неизпълнение“.

С изтичането на крайния срок фокусът се измества към това, което инвеститорите правят по-нататък.

Те не трябва да действат незабавно и може да изберат да наблюдават хода на войната с надеждата, че в крайна сметка санкциите ще бъдат смекчени. Времето може да е на тяхна страна: исковете стават невалидни само три години след датата на плащане, според документите за облигацията.

„Повечето притежатели на облигации ще спазват подхода на изчакване“, каза Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио.

По време на финансовата криза в Русия и срива на рублата през 1998 г., правителството на президента Борис Елцин не изплати 40 милиарда долара от вътрешния си дълг.

Последният път, когато Русия изпадна в неизпълнение по отношение на своите чуждестранни кредитори, беше преди повече от век, когато болшевиките под управлението на Владимир Ленин отхвърлиха зашеметяващото дългове на нацията от царската епоха през 1918 г.

Според някои мерки сумата тогава се доближава до трилион долара в днешни пари, според Малик от Loomis Sayles, който също е автор на „Банкерите и болшевиките: международни финанси и руската революция“.

За сравнение, чужденците държаха еквивалента на почти 20 милиарда долара от руските еврооблигации към началото на април.

„Оправдано ли е извинение да кажа: "Санкциите ми попречиха да извърша плащанията, така че не е моя вина“?... По-широкият въпрос е, че самите санкции са отговор на действие от страна на суверенния субект“, каза Малик, имайки предвид инвазията в Украйна. 

Финансовият министър Антон Силуанов отхвърли ситуацията в четвъртък като „фарс“.

С милиарди долари седмично, които все още се наливат в държавните хазна от износ на енергия, въпреки изострянето на конфликта в Източна Украйна, той повтори, че страната има средствата и волята да плати.

„Всеки може да декларира каквото си иска“, каза Силуанов. "Но всеки, който разбира какво се случва, знае, че това по никакъв начин не е дефолт."

Коментарите му бяха предизвикани от гратисния период, който приключи в неделя. 30-дневният прозорец се задейства, когато инвеститорите не успяха да получат дължими купони по облигации, деноминирани в долари и евро на 27 май.

Парите попаднаха в капан, след като Министерството на финансите на САЩ остави вратичката в санкциите да изтече, премахвайки изключението, което позволяваше на притежателите на американски облигации да получават плащания от руския суверен. Седмица по-късно руският разплащателен агент, Националният депозитар за сетълмент, също беше санкциониран от Европейския съюз.

В отговор Владимир Путин въведе нови разпоредби, според които задълженията на Русия по облигации в чуждестранна валута се изпълняват, след като съответната сума в рубли бъде преведена на местния разплащателен агент.

Министерството на финансите направи последните си лихвени плащания, равняващи се на около 400 милиона долара, съгласно тези правила в четвъртък и петък. Нито една от базовите облигации обаче няма условия, които позволяват сетълмент в местната валута.

Засега не е ясно дали инвеститорите ще използват новия инструмент и дали съществуващите санкции дори ще им позволят да репатрират парите.

Според Силуанов няма смисъл кредиторите да търсят обявяване в неизпълнение по съдебен ред, тъй като Русия не се е отказала от суверенния си имунитет и никой чуждестранен съд няма да има юрисдикция.

„Ако в крайна сметка стигнем до точката, в която се изискват дипломатически активи, това е равносилно на прекъсване на дипломатическите връзки и влизане в пряк конфликт“, каза той. „И това би ни поставило в различен свят с напълно различни правила. В този случай ще трябва да реагираме по различен начин - и то не по законни канали."