Украйна е получила първоначалната препоръка за членство в ЕС

Окончателното решение за предоставяне на статута на кандидат ще трябва да бъде одобрено от всички 27 държави-членки

13:21 | 17 юни 2022
Обновен: 18:41 | 17 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия е препоръчала на Украйна и Молдова да бъде предоставен статут на кандидатка като символична стъпка по дългия път към членство в Европейския съюз, според двама източници на Bloomberg.

Изпълнителният орган на ЕС e одобрил препоръката в петък с условия, които Киев ще трябва да изпълни в бъдеще относно върховенството на закона, правосъдието и борбата с корупцията, казаха хората.

Препоръката е важна за Украйна, която инвестира толкова много от своето политическо бъдеще в по-тесни отношения с Европа, докато търси морална подкрепа в противодействието на руската агресия.

Но няма съществуващ бърз път за ускоряване на трудния процес на членство, който обикновено може да продължи повече от десетилетие. Хърватия беше последната страна, която се присъедини към блока и процесът на кандидатстване продължи 10 години, преди да бъде официално приета през 2013 г. Окончателното решение за предоставяне на статута ще трябва да бъде одобрено от всички 27 държави-членки.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги в четвъртък засилиха перспективите на Украйна, когато горещо подкрепиха кандидатурата за членство при посещение в Киев, като обърнаха по-ранните колебания в Париж и Берлин за ускоряване на процеса. Към тях се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис в най-високопоставената делегация, която посещава Украйна след нападението на Русия в края на февруари.

Лидерите на блока трябва да обсъдят въпроса в Брюксел на 23-24 юни. Подкрепата от държавите-членки не може да се приема за даденост, тъй като някои правителства, включително Дания и Холандия, по-рано изразиха резерви към предоставянето на статут на страна-кандидат. Но тъй като най-големите членове на блока сега изглежда са съгласни по въпроса, за другите ще бъде трудно да блокират решението.

Украинският президент Володимир Зеленски официално подаде молба за присъединяване към ЕС в края на февруари, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предаде въпросник за членство на украинския президент, когато тя посети Киев през април. Тя се върна миналия уикенд в Киев, за да обсъди препоръката за членство.

Украйна е на 122-о място сред 180 държави в миналогодишната класация на организацията Transparency International. Украинците излязоха на улицата два пъти, през 2004 г. и през 2014 г., за да се опитат да принудят правителството да изкорени корупцията. Подкрепата сред украинците за присъединяване към ЕС скочи до 91% в проучване през март на Rating Group, спрямо 61% през декември.

Според препоръката на ЕК Грузия, която също се стреми да се присъедини към ЕС, трябва да получи статут на кандидатка едва след като изпълни определени условия. Подобно на Босна и Херцеговина и Косово в момента, страната засега е със статут на потенциален кандидат.