ЕС се доближава към единните стандарти за минималните работни заплати

ЕП и Европейският съвет са постигнали споразумение, предстои формалното му гласуване

18:09 | 7 юни 2022
Обновен: 19:06 | 7 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

Европейският съюз постигна пробив във вторник по отношение на общите правила за минималните заплати в блока с условно споразумение за мерките, предвидени за насърчаване на колективното споразумение и по-добро прилагане на съществуващите минимални възнаграждения, съобщава Reuters.

Европейският парламент и Европейският съвет заявиха, че преговарящите им са постигнали условно споразумение, което трябва да бъде потвърдено с формално гласуване в двете институции.

През октомври 2020 г. Европейската комисия даде началото на преговори, които очертават общи правила за минималната заплата, но не и самото ѝ ниво.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства споразумението, което цели да намали неравенството във възнагражденията и бедността сред работещите.

„ЕС спазва обещанието си. Новите правила за минималните заплати ще защитят достойния труд и ще гарантират, че работата се заплаща“, заяви тя в изявление.

Споразумението значи, че страните членки на ЕС ще трябва да преценят дали настоящите минимални заплати са достатъчни, за да осигурят достоен стандарт на живот, посочват от ЕП.

Страните, в които по-малко от 80-процентен дял от служителите са обхванати от колективните договорки, ще трябва да представят план за действие с ясна времева линия и конкретни мерки, за да разширят този начин на определяне на заплатите, посочват от Съвета и Парламента.

Споразумението въвежда и задължение страните от ЕС да създадат система за прилагането му, включително надежден мониторинг, контрол и проверки на място за преодоляване на злоупотребите от подизпълнители, фалшивата самозаетост и нерегламентирания извънреден труд, заявиха от ЕП.

Споразумението трябва да бъде подкрепено с формално гласуване в двете институции, като страните от блока ще разполагат с две години, за да въведат правилата в националните си закони.

Шест от 27-те страни членки на блока определят нивата на минималните заплати с договаряне между работодатели и профсъюзи, а в останалите 21 страни размерът на минималното възнаграждение се определя от правителствата.