Европа съживява производството на магнезий, за да намали зависимостта от Китай

Има три потенциални европейски проекта, които биха могли да произвеждат магнезий през следващите години - в Румъния и в Босна

16:36 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политиците в ЕС са започнали инициатива за рестартиране на вътрешното производство на магнезий, използван в алуминиеви и стоманени продукти, като най-малко три фирми работят по проекти, според документи и официални лица.

Работен документ на служителите на Европейската комисия, предоставен на "Ройтерс", поставя нов акцент върху магнезия и цел за намаляване на зависимостта от големия производител Китай, като се казва, че ще са необходими инвестиции в размер на до 2 милиарда евро за рестартиране на производството в Европа до 2025 г.

Въпросът придоби значение за Европа, която консумира една пета от световните доставки на магнезий, след като Западът наложи санкции на Русия след нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Русия беше четвъртият най-голям производител на магнезий в света миналата година с приблизително 21 000 тона продукция.

Вносът на Европа от Русия е скромен и магнезият не е санкциониран, но изолацията на Моксва я изключва като потенциален резервен вариант, ако китайските доставки бъдат прекратени.

ЕК се опасява, че всеки спад в доставките от Китай, който доставя над 90% от магнезия на блока, може да ограничи производството на автомобили, части за самолети и други продукти, които зависят от минерала.

Доставките от Китай намаляха в края на миналата година, като вдигнаха цените в Европа и съсредоточиха ЕС върху усилията за осигуряване на местни доставки.

В резултат на това политиците, които миналата година дадоха най-висок приоритет на редкоземните магнити, използвани в електрически превозни средства и вятърни турбини, направиха магнезия с равен приоритет в своя план за действие за осигуряване на доставките на критични минерали.

Китай, който доминира и в двата сектора, осигурява 93% от нуждите на блока от магнезий.

„Магнезият постоянно се отбелязва като една от критичните суровини с най-висок риск за доставки, но без подобрение с течение на времето“, се казва в документа на ЕС.

„Случаят с магнезия е ясен пример за риска, който ЕС поема, като прави националната си икономика зависима от китайския внос“, каза Пол Вос, генерален директор на Европейската алуминиева асоциация.

В документа се казва, че ЕС трябва да се стреми да осигури 15% от нуждите си от магнезий на вътрешния пазар до 2030 г.

„През първите месеци на работа на ad hoc работната група за магнезия, ние идентифицирахме... няколко проекта на различни етапи на развитие“, каза пред "Ройтерс" Хоаким Нунес де Алмейда, ръководител на дирекция „Вътрешен пазар и индустрия“ на Европейската комисия

Жизненоважен компонент

Пазарът на магнезий е сравнително малък, с около 1 милион тона годишно производство, според данни на CM Business Consulting, в сравнение с 67 милиона тона алуминий, но той играе жизненоважна роля за придаване на якост на компресия на широка гама продукти.

„Алуминиевата кутийка, каквато я познаваме, и крилата на модерен самолет Airbus не биха съществували без магнезий“, каза Алън Кларк от CM Business Consulting.

„Алуминиевата индустрия се възползва до момента от късмета си, защото няма заместител на магнезия."

Цените на магнезия скочиха до небето в края на миналата година, след като усилията на китайското правителство да ограничи консумацията на енергия намалиха производството на редица метали, включително магнезий.

През октомври европейските индустриални групи предупредиха, че спирането на заводите може да удари милиони работни места, ако недостигът на магнезий продължи.

Китайските доставки за Европа се възобновиха, но политиците в ЕС осъзнаха необходимостта от съживяване на производството.

Последните два европейски обекта за производство на магнезий - в Норвегия и Франция - затвориха през 2001 г., отчасти поради конкуренцията от евтиния внос от Китай.

Сега има три потенциални европейски проекта, които биха могли да произвеждат магнезий през следващите години, два в Румъния и един в Босна, каза Кшищоф Кубаки, служител в EIT Raw Materials.

EIT е финансирана от ЕС организация, която изпълнява план за действие на ЕС, изготвен през 2020 г., за да осигури критични минерали за блока.

Verde Magnesium, подкрепен от частната инвестиционна компания Amerocap, се стреми да съживи изоставена мина в Западна Румъния и търси разрешение от правителството.

Председател на компанията е Бернд Мартенс, бивш ръководител на покупките в автомобилния производител Audi, премиум марката, собственост на Volkswagen.

Verde се надява да стартира производството до 2025 г.