Криптопазарът на Русия на стойност 124 млрд. долара е притиснат от санкциите

Ще запази ли привлекателността си Сибир със своите ниски температури и евтина електроенергия

18:00 | 25 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптопазарът на Русия на стойност 124 млрд. долара е изправен пред нови ограничения, произтичащи от мерките за наказание на Кремъл за нахлуването му в Украйна, на фона на предупрежденията, че цифровите валути в крайна сметка биха могли да помогнат за облекчаване на последиците от санкциите, пише Bloomberg.

Binance Holdings Ltd., най-голямата борса за криптовалути в света, заяви в четвъртък, че ще ограничи услугите за руснаци с криптоактиви, надвишаващи стойността на 10 000 евро, в отговор на новите ограничения на Европейския съюз. Отделно от това САЩ наложиха санкции на BitRiver, която управлява ферми, които коват около половината от всички цифрови валути, генерирани в Русия. 

Базираната в Швейцария BitRiver не работи с държавни институции или санкционирани лица, а мерките на САЩ са пример за "нелоялна конкуренция", заяви основателят и главен изпълнителен директор Игор Рунец в коментар, предоставен от пресслужбата на компанията. 

Мерките биха могли да нарушат руския криптопазар, който премиерът Михаил Мишустин оцени на 10 трилиона рубли (124 млрд. долара) този месец, тъй като редица други ограничения, свързани с войната в Украйна, блокираха най-големите банки в страната и ограничиха достъпа на руснаците до финансиране. Международният валутен фонд заяви в доклад тази седмица, че добивът на цифрови активи може да се използва в бъдеще за избягване на санкциите. 

"Санкциите се опитват да подкопаят руската криптоиндустрия, която все още дори не е формирана правилно", каза Олег Вюгин, бивш високопоставен служител на централната банка. "Те се опитват да гарантират, че криптовалутата няма да се използва за заобикаляне на санкциите".

Сива зона
Руснаците прегърнаха криптовалутите въпреки факта, че те съществуват в сива регулаторна зона в страната. Русия е един от петте най-големи пазара на Binance в световен мащаб с общо около 10 милиона сметки. Изчислено е, че по-малко от 50 000 от тях действително притежават стойност, надвишаваща 10 000 евро.

"Решението на Binance няма да се отрази твърде много на руснаците", каза Ани Асланян, анализатор, който ръководи канал в Telegram, посветен на криптовалутите. "Борсата не се използва като портфейл от повечето потребители." 

Този месец ЕС забрани предоставянето на услуги, свързани с криптоактиви на висока стойност, на Русия, за да запълни пропуски в по-ранни санкции, които биха могли да помогнат на руснаците да прехвърлят пари в чужбина. 

"Тази година Русия може да се превърне във втория по големина миньор в световен мащаб, след САЩ", каза Рунец. През 2021 г. тя изоставаше само от САЩ и Казахстан, след като Китай забрани тази практика, според данни на Университета Кеймбридж, публикувани през октомври.

"Действията на Министерството на финансите на САЩ са продиктувани от конкурентни съображения в полза на американския бизнес", каза Рунец, като добави, че BitRiver планира да запази инвестициите и да удвои броя на служителите си в Русия тази година.

BitRiver се възползва от евтината електроенергия и ниските температури в Сибир и руския север, за да създаде енергоемките ферми, които се използват за коване на криптовалути, като продава достъп до сървърите си на клиенти в 15 държави, включително Япония, Обединените арабски емирства и членове на Европейския съюз. 

Натиск за легализация
Компанията ще се възползва от усилията на Министерството на финансите за легализиране на добива, подкрепени от президента Владимир Путин, който през януари заяви, че Русия има конкурентни предимства в тази област. Планът среща съпротива от страна на централната банка, която иска да забрани криптовалутите като риск за финансовата система. 

Първият заместник-управител на централната банка Ксения Юдаева, един от архитектите на предложената забрана, също беше засегната от санкциите на САЩ тази седмица. 

Въпреки противопоставянето на регулатора, се набира инерция за разрешаване на криптовалутите. Федералната данъчна служба на страната подкрепя плана на управляващата партия "Единна Русия" да позволи на местните фирми да плащат за международни стоки и услуги с криптовалути, тъй като санкциите нарушават търговията, съобщи държавната агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на партията.