Руският седмичен износ на петрол намалява с 26% след отлив на купувачи

Износът на петрол от нацията през 2022 г. може да намалее почти наполовина в най-лошия сценарий

18:15 | 28 март 2022
Обновен: 21:21 | 28 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на петрол от Русия се е свил с повече от една четвърт през седмицата 17-23 март в сравнение с предходната седмица, според данни от индустрията.

Средните дневни доставки от страната достигнаха 495 300 тона, което е спад от 26,4% спрямо предходната седмица, според данни, видени от Bloomberg. Това се равнява на около 3,63 милиона барела на ден.

Въпреки че данните не показват никакви причини за промяната, резкият спад идва, докато Русия е изправена пред нарастващо изтегляне от страна на много от обичайните си клиенти, които търсят алтернативни енергийни доставки след нахлуването на страната в Украйна.

Само шепа държави - включително САЩ и Обединеното кралство - са наложили изрични забрани върху вноса на руски петрол. И все пак много от традиционните клиенти на страната предприеха самоналожен бойкот в отговор на войната. Големи компании от Shell до TotalEnergies заявиха, че възнамеряват постепенно да прекратят покупките на суров петрол и гориво от Русия.

Спадът в износа поне отчасти се дължи на по-ниските обеми от руските пристанища на Балтийско море и в Азиатско-Тихоокеанския регион, според данните за товарите.

Общото производство на петрол през периода се е променило слабо, като е спаднало с 0,3% спрямо предходната седмица, показват данните за производството. Нацията е добивала около 11,08 милиона барела на ден средно през периода, според изчисленията на Bloomberg.

Компенсиране на загуби

Русия все още е в състояние да продава суровия си петрол поради ценовите отстъпки и се стреми да поддържа стабилен добив дори на фона на безпрецедентни икономически санкции, каза миналата седмица вицепремиерът Александър Новак.

Нацията ще може да пренасочи към азиатските пазари повечето от барелите, които Европа няма да купи, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник.

„Несъмнено отпадащите заявки ще бъдат компенсирани от търсене от изток“, каза Песков. „Не може да се изключи, че някои обеми ще бъдат загубени, но във всеки случай глобалният пазар е по-многостранен“ и не е съсредоточен около Европа, добави той.

Русия планира да увеличи доставките на своята водеща смес Urals през април, като държавната тръбопроводна компания "Транснефт" издаде експортна програма за товарене на 2,26 милиона барела на ден в танкери от три западни пристанища следващия месец. Това би било най-високото ниво от юни 2019 г., а също и голям скок от този месец.

Износът на петрол от нацията през 2022 г. може да намалее почти наполовина в най-лошия сценарий, падайки с цели 2,3 милиона барела на ден, според оценки на анализатори от TS Lombard. Това би отразило „загубените западни пазари“ и ще принуди Русия да намали общото си производство с подобно ниво, казаха те.

Все пак руският бюджет може да избяга голяма част от болката благодарение на ръста на цените на суровия суров и по-евтината рубла.

„Ако приемем намалена средна цена от 90 долара за барел за руския суров петрол, получената цена на петрола в рубли от около 9 000 рубли за барел би била двойно по-висока от бюджетното ниво, компенсирайки най-лошия случай на намаляване наполовина на обемите на износа“, според TS Lombard.