Войната в Украйна разтърси до основи германската индустрия

Volkswagen: Ако войната се проточи, сериозно ще застраши световния ред, който през последните десетилетия донесе свобода и просперитет

12:30 | 26 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индустриалната база на Германия, която току-що се съвзе от пандемията и безпрецедентните предизвикателства пред веригата за доставки, получава нов удар от войната на Русия срещу Украйна, която засяга мощните й производители на автомобили, химикали и прецизни машини, пише Bloomberg.
Тъй като конфликтът изтласква енергийните разходи до нови висоти и се надига вълна от инфлация, десетки компании, сред които BMW AG, BASF SE и ThyssenKrupp AG, предупредиха, че печалбите им ще се понижат, а други отказаха дори да предложат прогноза. Икономистите намалиха прогнозите за растежа.

"Ако войната се проточи, това ще застраши сериозно световния ред, който през последните десетилетия донесе свобода и просперитет в много части на света", заяви Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG, този месец на пресконференцията за годишните приходи на компанията. "Европа ще пострада най-много при такъв сценарий."

Правителството в Берлин признава дълбочината на затрудненото положение, но възможностите му - както икономически, така и политически - са ограничени от десетилетията на енергийна политика, които оставиха Германия сред най-силно зависимите от руския газ и петрол европейски държави. Още преди инвазията енергийно интензивната индустриална база на Германия беше изправена пред съдбоносни промени с планирания отказ от ядрена енергия и въглища наред с най-високите цени на електроенергията в Европа. 

Министърът на икономиката Роберт Хабек създаде работна група, която да събере данни от промишлеността за потреблението и цените на газа и електроенергията, производствените планове, затрудненията в доставките и зависимостта от руската енергия. 

В петък Хабек, който се стреми да ограничи използването на други енергийни източници, заяви, че Германия иска да прекрати вноса на руски газ до средата на 2024 г. Миналата седмица Хабек ръководи група от висши мениджъри на фирми, сред които BASF, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG и RWE AG, в Катар и ОАЕ, за да осигури доставки на втечнен природен газ. 

Но тези действия не могат да осигурят незабавното облекчение, което фирмите търсят, и се появяват признаци, че войната може да причини дългосрочни икономически болки на германските производители, ориентирани към износ, които от години се радват на високо търсене от Китай и ефективни вериги за доставки. Министърът на финансите Кристиан Линднер предупреди, че Германия е застрашена от стагфлация, когато високата инфлация се запазва едновременно със забавянето на икономиката.

В страната, която зависи от производствения си сектор, за да продължи да се развива, редица показатели са мрачни. Производството на стоки представлява около 22% от икономическата активност в Германия, докато във Франция този дял е 11%.

Институтът в Кил намали прогнозата си за растежа на Германия през 2022 г. почти наполовина до 2,1 %, тъй като шоковите вълни от войната компенсират възвръщащото се търсене след дълбоката пандемия, а инфлацията се ускори до 5,8 % - най-високото ниво от обединението на страната през 1990 г. Индексът на германското производство се понижи още повече през март, а ключово проучване на бизнес климата отбеляза рекорден спад. Въпреки това бизнесът, както и по-широката общественост, категорично подкрепят санкциите срещу Русия. 

IP

Коалиционното правителство на Германия постигна в четвъртък споразумение за втория си пакет за облекчаване на тежестта на енергийните разходи, с което общите разходи за облекчения достигнаха около 30 млрд. евро (33 млрд. долара). Но все още няма съгласуван план за преодоляване на кризата, която се отразява на толкова много слоеве на икономиката, каза един от служителите, който говори при условие за анонимност.

"При рязкото покачване на цените на енергията и суровините основната ни дейност в момента е оцеляването и запазването на работните места, а не реализирането на печалба", казва Ралф Щофелс, ръководител на BIW Isolierstoffe GmbH, средно голям производител на силиций в бившето индустриално сърце на Германия - Северен Рейн-Вестфалия.

Щофелс не е сам. Според проучване на бизнес лобито DIHK, проведено сред 3700 компании, 78% от тях съобщават, че войната е навредила на бизнеса им, а повече от половината се оплакват от покачване на цените или нарушени вериги за доставки.

"Това, което ни вреди най-много, са цените на електроенергията", казва Симон Айкхолт, управляващ директор на Kern Microtechnik GmbH, която произвежда прецизни фрезови машини. По думите му разходите за енергия на фирмата са се увеличили приблизително два пъти.

Смущенията във веригата на доставки и разходите за суровини също са в тежест на Kern, чиито годишни продажби възлизат на около 40 млн. евро. Машиностроителният бизнес на компанията получава по няколко известия всяка седмица за по-дълги срокове за доставка и повишаване на цените с до 15%, каза Айкхолт. 

Щефен Ауер, управляващ директор на търговеца на стомана Schwarzwald Eisenhandel GmbH & Co KG, заяви, че цените "са напълно безумни", след като цената на тон ламарина почти се е удвоила в рамките на една седмица, принуждавайки компанията да повишава цените почти ежедневно. 

"Някои от нашите клиенти не могат да плащат тези цени", каза Ауер.

GD

Русия доставя на Германия около две трети от природния газ, половината от въглищата и около една трета от петрола. Най-голямото притеснение за бизнеса в Германия в момента е възможното спиране на руските енергийни доставки - или от страна на президента Владимир Путин, или от страна на Европейския съюз.

В изказването си в петък Хабек подчерта затрудненото положение на Германия.

"Дори и да станем по-малко зависими от руския внос, в този момент е твърде рано за енергийно ембарго", каза Хабек. "Икономическите и социалните последици все още биха били твърде сериозни."

Засега ЕС се въздържа от прекратяване на доставките на руски газ и петрол, като признава, че подобен ход би предизвикал шокови вълни на континента. Ако Европа направи това, Щофелс от BIW Isolierstoffe очаква, че фирмата му ще трябва да спре работа, което ще се отрази на производители като автомобилните, които зависят от неговия силиций. 

"Изправени сме пред опасността да не разполагаме с достатъчно енергия, за да поддържаме производството си, въпреки че произвеждаме нещо, което е необходимо във всички сектори", казва Щофелс.